Andere Tijden: Voorbereid op een kernramp!

 

andere tijden

BORSSELE – Wanneer de kerncentrales in Doel en Borssele begin jaren 70 van start gaan, straalt de overheid alle vertrouwen uit. Kernenergie geldt als een belofte voor de toekomst, de reactorvaten zijn gebouwd door onze eigen betrouwbare RDM en de kans op een ongeluk is minimaal. Er bestaan dan ook nauwelijks scenario’s voor als het wél mis mocht gaan. Toch zijn de burgers er niet helemaal gerust op. En geleidelijk komen er steeds betere rampenplannen. Het televisieprogramma Andere Tijden besteedt hieraan op zaterdag 22 oktober aandacht op NPO 2. Aanvang: 21.20 uur.

In de gemeente Hulst – precies tussen Doel en Borssele – oefent actievoerder Toine Huijsmans druk uit op het gemeentebestuur om met een volwaardig rampenplan te komen. Er bestaan o.a. waarschuwingssystemen met piepers en geluidswagens, er zijn instructies voor de BB. Maar in 1979 doemen er acute nieuwe vragen op naar aanleiding van een bijna-ramp in het Amerikaanse Harrisburg. Daar is de bevolking geëvacueerd, hoe is dat eigenlijk in Zeeland geregeld? De gemeentevoorlichter in Borssele moet constateren dat er maar twee uitgaande wegen zijn. En dat betekent dat het verkeer al zo ongeveer bij Utrecht en Antwerpen stil gezet moet worden in het geval van een evacuatie. Zo doemen er telkens nieuwe vragen en problemen op en worden de rampenplannen aangepast en aangescherpt. Tot op de dag van vandaag.

In de maand oktober zien we in Andere Tijden elke week een andere gastpresentator. In deze uitzending is dat James Kennedy. Hij is historicus en schreef een aantal studies over het naoorlogse Nederland. Bovendien is hij columnist voor Trouw en is hij regelmatig op tv te zien als commentator.

 

Lees ook:Kerken bemoeien zich met tweede kerncentrale
Lees ook:Kerncentrales in en nabij Zeeland!
Lees ook:Balkenende: bouw tweede kerncentrale in Borssele
Lees ook:Boeren onbelangrijker dan kerncentrale
Lees ook:Informatieavond kerncentrales Doel en Borssele!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>