Nieuwjaarstoespraak burgemeester Bas van den Tillaar!

burgemeester ambtsketen

VLISSINGEN – Tijdens de nieuwjaarsreceptie afgelopen maandag hield de Vlissinggse burgemeester Bas van den Tillaar de traditonele nieuwjaarstoespraak.

Hij sprak: “Dames en heren, mag ik u allen van harte welkom heten, hier in het stadhuis, in onze Stad aan Zee.

Voor ik vervolg wil ik heel graag een woord van dank richten aan het Scheldeloodsenkoor, dat zojuist voor de muzikale noot op onze Nieuwjaarsreceptie heeft gezorgd. Ik mocht onlangs hun voorstelling bij gelegenheid van het 45-jarig jubileum, in het Arsenaaltheater, bijwonen, waar zij hun kwaliteiten ook al lieten zien. Scheldeloodsenkoor, dank voor jullie muzikale bijdrage. Nogmaals van harte proficiat met jullie mooie jubileum. Dames en heren, mag ik nog een warm applaus voor het Scheldeloodsenkoor van Vlissingen!

Ook dank ik van harte de mensen van Service, de gastvrouwen en –heren en de mensen van de catering die het mogelijk maken dat wij u hier vandaag op een mooie manier kunnen ontvangen. Dank daarvoor! En ik denk dat ook voor hen een applaus op zijn plaats is.

Nieuwjaarswens

Dames en heren, namens onze voltallige Gemeenteraad, namens het College, onze gemeentesecretaris en het directieteam en namens al onze medewerkers wens ik u allen een gelukkig en gezond 2017 toe. Ik hoop dat wij elkaar op heel veel mooie momenten in onze Stad aan Zee het komende jaar mogen begroeten.

Voor de inwoners van onze Bloemenbuurt was het een hele slechte start van het nieuwe jaar. Een groep jongeren heeft een spoor van vernieling door de wijk getrokken. Daarbij zijn eigendommen van mensen verloren gegaan of beschadigd, waren mensen bang in hun eigen huis en zijn hulpverleners belaagd. Schandalig; een ander woord is er niet voor. Ik dank de hulpverleners voor hun inzet. Politie en justitie zetten alles op alles om de daders ter verantwoording te roepen. En uiteraard gebruiken wij alle informatie die ter tafel komt ook om met de wijk in gesprek te blijven en de wijk weer veilig te maken.

Veerkracht

Dames en heren, staat u mij toe vandaag, op onze Nieuwjaarsbijeenkomst, ook de andere kant te benoemen: de veerkracht die de wijk en onze stad laten zien na die slechte nieuwjaarsnacht; Spontane acties van betrokken kennissen en bewoners die er voor zorgen dat een uitgebrande auto weer snel vervangen kan worden. Met binnen hele korte tijd geweldige resultaten. Andere blijken van grote solidariteit binnen de wijk die gedupeerden mochten ontvangen. Ook dat is de Bloemenbuurt. En ook dat is de veerkracht van Vlissingen.

En die Vlissingse ‘V’ van ‘veerkracht’, hebben we ook op andere manieren teruggezien het afgelopen jaar.

In Vlissingse Vasthoudendheid bijvoorbeeld. In 2016 is er veel gebeurd in de stad. Samen met de ondernemers, onderwijsinstellingen, verenigingen, stichtingen en hun vrijwilligers, het gemeentelijk apparaat en vele betrokken burgers is er, ondanks het feit dat de artikel12-status constant vraagt om een ‘hand op de knip’, veel gerealiseerd. Een greep: de nieuwe visie op het Scheldekwartier is vastgesteld, als basis voor de verdere ontwikkeling van het voormalige Scheldeterrein tot een nieuw en aantrekkelijk stadsgebied met kwaliteit. Vlissingen is in 2016 genomineerd als Evenementenstad van het Jaar 2016, in de categorie steden tot 100.000 inwoners. Een heel eervolle nominatie en een groot compliment aan onze culturele ondernemers en anderen diehard werken aan mooie evenementen voor de stad. De komst van de Marinierskazerne is weer een stap dichterbij. Een mooi resultaat dat we in nauwe samenwerking met de provincie Zeeland hebben kunnen boeken. Je merkt nu al de positieve spin-off voor ons havengebied en de maritieme stad die we zijn. Het project ‘Student in de wijk’ ging van start, een nieuw soort van ‘kijkoperatie’, om goed in beeld te krijgen wat er leeft in de wijk. We hebben met de HZ wederom een van de beste hogescholen van Nederland in onze stad. Een voor Vlissingen als onderwijsstad heel belangrijk partnerschap! Er wordt geïnvesteerd in Vlissingen: de Zware Plaatwerkerij wordt een woon-en zorglocatie. Scalda vernieuwt aan de Boulevard. En op 3 februari komt Zijne Majesteit de Koning naar Vlissingen om dit vernieuwde pand officieel te openen. Het gezicht van het ziekenhuis wordt iedere week mooier, zowel in dienstverlening als in uiterlijk.

Burgerparticipatie

De Vlissingse V zal, ook in 2017, zeker weer staan voor verbinding. Het afgelopen jaar is de visie op burgerparticipatie, en de manier waarop de stad Vlissingen haar inwoners en haar ondernemers kan ondersteunen bij initiatieven, herijkt. Pilots burgerparticipatie worden uitgerold. De positie van het gemeentebestuur in Nederland is al vele jaren aan het ‘schuiven’. U kent de veel gebruikte etiketten: ‘participatiesamenleving’, ‘burgerparticipatie’, ‘doe-democratie’. En al deze omschrijvingen leggen het initiatief nog veel te veel bij de overheid. Het gaat al lang niet meer over de burger of de ondernemer die ‘meedoet’ met de overheid. Het gaat steeds meer over de overheid die initiatieven vanuit de burgers, verenigingen en ondernemers ondersteunt. Dat is de verbinding die Vlissingen zoekt: een lokale overheid die zich weet op te stellen als een echte ondersteuner van initiatieven.

Vernieuwing

Het komende jaar zal de Vlissingse ‘V’ zeker ook staan voor Vernieuwing. Vernieuwing in de manier waarop we als bestuur en organisatie voor Vlissingen willen werken. De gemeentelijke organisatie wordt vernieuwd. Niet omdat het nu niet goed gaat. Wél omdat een organisatie zich moet aanpassen aan de veranderende samenleving rondom, en omdat we het met elkaar gewoon nog beter willen doen. We willen nog betere dienstverlening bieden. We willen beter verbinding maken met onze inwoners, met ondernemers, met de wijken. En we kijken of dat goedkoper en efficiënter kan.

We werken daar samen met onze medewerkers hard aan. De komende periode zal de slag van ‘papier’ naar ‘praktijk’ worden gemaakt. 2017 wordt wat dat betreft een belangrijk jaar! We gaan echt veranderingen zien.

Daar hoort ook een frisse wind van openheid bij. Transparantie, heldere lijnen, openheid en openbaarheid in besluitvorming en processen. Laten zien wat we doen, en waarom we het zo doen. We zijn in Vlissingen bepaald niet bang van een beetje wind. Laat deze wind ook maar eens waaien!

Vergezicht

Dat mag wat mij betreft het Vlissingse ‘Vergezicht’, ons punt aan de horizon, zijn: een stad die de verbinding weet te maken en daarmee kansen pakt, samen met onze inwoners en ondernemers. Kansen op het terrein van stadsontwikkeling en woningbouw, defensie, off shore -wind en -maintenance, zorg, onderwijsontwikkelingen.

Dames en heren,

Ik wens U allen voor het komende jaar nogmaals al het goede en bovenal een goede gezondheid. En ik wens u een jaar met veel Vlissingse Veerkracht, Vasthoudendheid, Verbinding en Vernieuwing. Dan ben ik er van overtuigd dat 2017 voor Vlissingen een goed jaar wordt!”

 

Lees ook:Bevolkingsopbouw Hulst!
Lees ook:Bevolkingsopbouw gemeente Hulst
Lees ook:Bevolkingsopbouw gemeente Hulst!
Lees ook:Vlissings Middengebied van vroeger naar nu!
Lees ook:Ondernemers willen Vlissingse binnenstad redden!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>