39% meer Zeeuwse leningoversluiters!

eurobiljetten waaier

MIDDELBURG - Steeds meer mensen voegen hun lening, roodstand, creditcardschuld en of webwinkel krediet samen in een nieuwe lening. Oversluiten is hiermee een steeds populairdere vorm van besparen. Afgelopen jaar steeg het aantal oversluitingen met 29%. In Zeeland steeg het aantal oversluitleningen fors met 39,3%. Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet.

Geldshop onderzocht data van 96.048 leningen uit 2014, 2015 en 2016. Naast leenbedragen en -aantallen, werden ook opvallende oversluit-trends in kaart gebracht.

Piek in hoogte van het leenbedrag voor oversluiten in januari en februari

Oversluiters met een hoog leenbedrag lijken het begin van het jaar aan te grijpen om op hun vaste lasten te besparen.Het gemiddelde leenbedrag voor oversluiting daalde afgelopen jaar weliswaar met 8,3%, naar €26.347.

In januari en februari van 2016 werd dit gemiddelde ferm overschreden. In deze maanden werd er gemiddeld €34.295 en respectievelijk €31.572 geleend om leningen over te sluiten.

Er lijkt duidelijk een trend waarneembaar, waarin leners het begin van het jaar aangrijpen om te besparen op vaste lasten. De onderzochte data uit de afgelopen drie jaar laten namelijk ook in alle jaren pieken zien in januari en februari. Een mogelijke verklaring is de (laatste) periode van het jaar, waarin extra wordt gekeken naar besparingsmogelijkheden voor het komende jaar; zoals de zorgverzekering.

Leenbedrag in Zeeland daalt met ruim 14%

Op provinciaal niveau is er sprake van sterke verschillen in het leenbedrag voor oversluiting. Vorig jaar is het gemiddelde leenbedrag in Friesland het sterkst gestegen met met ruim 46%. Ook in Noord-Brabant en Noord-Holland is (ten opzichte van 2015) sprake van een stijging van het leenbedrag voor oversluitingen.

Alle overige provincies laten juist een daling zien in het leenbedrag voor een oversluiting. Het gemiddelde leenbedrag voor oversluitingen (op provinciaal niveau) daalde in 2016 het sterkst in Drenthe (ruim 20%). Ook in Zeeland was er sprake van een sterke daling (14,32%)

50-plusser vooral gebaat bij oversluiten lening

50-plussers sluiten de meeste leningen over. Deze groep is goed voor bijna de helft (49,4%) van alle oversluitleningen in 2016. 50-plussers in de leeftijdsgroep 51 tot 64 jaar, lenen gemiddeld het meest voor het oversluiten van een lening (€30.342).

Voor alle onderzoeksresultaten, met een overzicht van alle onderzoeksdata per provincie, kunt u deonderzoekspagina van Geldshop bekijken.

 

Lees ook:Zeeuwen lenen minst voor verbouwen
Lees ook:Zeeuwen lenen vaak en hoog voor nieuwe auto
Lees ook:Zeeuwen welkom om te lenen!
Lees ook:Zeeuwen lenen minder en lager voor verbouwing
Lees ook:DSB-dochter DGA komt in handen van Geldshop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>