Realisatie Natuurnetwerk Nederland op schema!

duinen

MIDDELBURG - De provincies liggen ruim op schema met de inrichting van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat is één van de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse voortgangsrapportage van het Natuurpact. In 2015 is er 1.747 hectare natuurgebied verworven en 3.141 hectare ingericht. De totaal beoogde omvang van het NNN is 670.000 hectare, waarvan nu  616.000 hectare gereed is. De provincies hebben tot 2027 de tijd om de nog resterende 8% te realiseren.

Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid zijn provincies verantwoordelijk voor het natuurbeleid in Nederland, waaronder de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen Ecologische Hoofdstructuur – EHS). In het Natuurpact dat het Rijk en de provincies hebben gesloten, is afgesproken dat de provincies tussen 2011 en 2027 minimaal 80.000 hectare natuur inrichten, bovenop de reeds bestaande 588.000 hectare natuur die er toen al lag. In de jaren 2011 tot 2016 is er 28.000 hectare natuur gerealiseerd. Dat is ruim een derde van de totale opgave. In 2027 moet het natuurnetwerk (beoogde omvang 670.000 hectare) volledig gerealiseerd zijn.

Andere resultaten

De provincies brengen jaarlijks verslag uit van de voortgang rond de afspraken uit het Natuurpact. Naast de ontwikkeling van het Natuurnetwerk zijn in het oog springende resultaten uit deze tweede voortgangsrapportage de start van het nieuwe subsidiestelsel rond agrarisch natuur- en landschapsbeheer en de implementatie van het Programmatische Aanpak Stikstof en de Wet natuurbescherming. Deze is per 1 januari 2017 in werking getreden. Daarmee is de decentralisatie nu ook wettelijk verankerd.

Praktijk

In de rapportage zijn diverse voorbeelden opgenomen die laten zien hoe provincies samen met hun gebiedspartners werken aan een gezonde en aantrekkelijke natuur, vaak gekoppeld aan andere regionale opgaven zoals waterbeheer en recreatie.

Zeeland

Carla Schönknecht, gedeputeerde natuur & landschap: “Met het natuurbeleid willen we samen met de partners onze bijzondere natuur behouden, beschikbaar en beleefbaar maken voor inwoners en bezoekers. De inrichting van het natuurnetwerk draagt in belangrijke mate bij aan de toegankelijkheid en beleefbaarheid van natuur. En in Zeeland zijn we al ver met het behalen van het doel. Voor 2027 moeten we nog 955 ha realiseren.  Daarnaast speelt het verbeteren van de biodiversiteit een belangrijke rol. Zo krijgen de kustbroedvogels in Zeeland extra aandacht.”

De tweede voortgangsrapportage van het Natuurpact staat op de website van het Interprovinciaal overleg van en voor provincies (IPO).

Lees ook:Natuur in de provincie!
Lees ook:Grondbeleid Zeeland: samenwerking en vrijwilligheid!
Lees ook:Tweede kerncentrale Borssele is te duur en onveilig!
Lees ook:Toch deels ontpolderen Hedwige: Zeeland ziet nog obstakels bij uitvoering plan Bleker!
Lees ook:Subsidie Het Zeeuws Landschap!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>