Derde editie NK Tegenwindfietsen op komst!

nk tegenwindfietsen

KAMPERLAND - Dit jaar vindt de derde editie van het NK Tegenwindfietsen plaats. Het toneel is wederom de 8,5 kilometer lange Oosterscheldekering in Zeeland; afgelopen zomer nog het toneel van de Tour de France. Het wachten is op een dag met minimaal windkracht 7. Het typisch Hollandse evenement heeft de afgelopen twee jaar flink aan populariteit gewonnen. Voor gedegen advies en slimme tips aan de almaar groeiende groep bikkels die de wind willen trotseren, zocht de organisatie haar toevlucht tot een windtunnel en wetenschappers van de Universiteit Twente. Bestaat er zoiets als aerodynamica op een oerdegelijke herenfiets zonder versnellingen? Is er een ideale zithouding tijdens die twintig minuten dat je je letterlijk het snot voor de ogen fietst tegen windkracht 7? Het antwoord blijkt simpel: nauwelijks tot niet.

‘Doe niet mee, blijf thuis’

‘Doe niet mee. Het is gekkenwerk. Hier valt niet tegenop de trainen – wensen van de organisatie voor een snellere tijd zijn al helemaal ridicuul.’ Dat lijkt de afgewogen conclusie van de kenners in Enschede. Bekijk het filmpje via onderstaande link voor meer duiding.

“Wat je in de tunnel duidelijk ziet is dat de ideale houding op de fiets eigenlijk onvindbaar is. Het frame dwingt je tot rechtop zitten en het is heel moeilijk om een aerodynamische houding aan te nemen”, aldus een medewerker van de Universiteit Twente. “Maar goed plat over het stuur en een juiste positie van de handen kunnen echt wel wat verschil maken. Al vermoeden we dat mentaliteit, conditie en een behoorlijk hoge pijngrens de doorslag geven.” De organisatie hoopt dat de winnaar dit najaar – onder dezelfde zware omstandigheden als eerdere edities – desalniettemin een snellere tijd neerzet.

Lees ook:Zondag NK Tegenwindfietsen!
Lees ook:Eerste NK Tegenwindfietsen zondag!
Lees ook:Ajax en FC Twente strijden om de prijzen!
Lees ook:We kriehen sturm: zondag NK Tegenwindfietsen!
Lees ook:Morgen NK Tegenwindfietsen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>