Cinema Rusland bij Cinema Middelburg!

 

Cinema Rusland

Cinema Middelburg presenteert in april een filmprogramma met een Russisch karakter. Maar liefst vijf Russische films worden vertoond en geven een gevarieerde kijk op dit land.

Wat weten we eigenlijk van Rusland? Bekende cliché beelden zijn de melancholische Russische ziel, de wereldberoemde literatuur en muziek, alcoholisme, terreur van Stalin, chaos. Zoeken op Google levert veelal verontrustende berichten op over Poetin, de annexatie van de Krim, dopinggebruik van atleten, het neerschieten van de MH17, de vergiftigde spion Litvinenko.

 

Met het referendum van zes april heeft de Nederlandse bevolking mogelijk invloed op de positie van Rusland. Als Oekraïne geen lid wordt van de EU, welke invloed krijgt Rusland dan op dit gebied?

 

Mogelijk geven de vijf films iets meer inzicht in de zogenaamde Russische ziel. Een van de hoogtepunten is het bezoek van regisseur Ben van Lieshout. Hij maakte de film Sketches of Siberia en zal op zondag 10 april om 15.00 uur zijn film inleiden. Pieter Ippel geeft een inleiding bij Stoedjent, een bewerking van Dostojevski’s roman Misdaad en Straf, op zondag 24 april om 15.00 uur.

 

Filmprogramma:

 

Francofonia (Alexander Sokurov) vrijdag 1 april 21.30 uur, zaterdag 2 april 21.30 uur, woensdag 6 april 20.00 uur.

 

Indrukwekkende reflectie op de waarde van kunst en de relatie tussen cultuur en macht. Tegen de achtergrond van de inname door de nazis van Parijs en het Louvre bespiegelt de meesterkunstenaar Sokurov (Faust, Russian Ark) op een indringende en poëtische wijze de (kunst)geschiedenis.

 

Sketches of Siberia (Ben van Lieshout) vrijdag 8 april, 15.00 uur, zondag 10 april, 15.00 uur, maandag 11 april, 18.30 uur.

 

In 1913 nam poolreiziger Fridtjof Nansen deel aan een expeditie om een handelsroute te vestigen, vanuit Noorwegen, door de poolzee naar het binnenland van Siberië. Het lukte hem om via de machtige Yenisei rivier tot aan Krasnojarsk te varen, een stad in Zuid-Siberië. Zijn dagboekteksten, aangevuld met foto’s van de lokale bewoners, vormen een fascinerende lectuur, waarin hij veel raakvlakken ziet met de kolonisatie van Amerika.

 

Sketches of Siberia is een filmische, associatieve documentaire in de vorm van een road/boatmovie waarin elementen uit verleden en heden van Siberië worden gevisualiseerd. Binnen thema’s als kolonialisme, bodemexploitatie en demografische ontwikkelingen, vooral met betrekking tot het lot van de inheemse volken en de instroom van veroordeelden en bannelingen, gaan we op zoek naar de menselijke maat die in een precaire balans verkeert. De observaties van Nansen worden gespiegeld aan het heden.

 

The Event (Sergej Loznitska) maandag 18 april, 18.30 uur, woensdag 20 april, 14.00 uur

 

Moskou, augustus 1991: tegen het einde van de 70-jarige heerschappij van de Sovjets pleegt een groepje hardcore communisten een mislukte staatsgreep. Terwijl president Gorbatsjov wordt vastgehouden door de leiders van de coup, nemen enkele coupplegers de staatsmedia over en zenden Tsjaikovski’s ‘Zwanenmeer’ uit in plaats van het nieuws. De zogenaamde ‘putsch’ luidt het begin van het einde van de Sovjet-Unie in: niet veel later wordt de driekleur van het moderne Rusland boven het Kremlin gehesen. (En kort in beeld in de documentaire: een jonge Vladimir Poetin!).

 

Via uniek archiefmateriaal blikt prijswinnend filmmaker Sergei Loznitsa (In the Fog, Maidan) vijfentwintig jaar later terug op die spannende dagen in 1991 en laat de dramatische gebeurtenissen – die wereldwijd als de geboorte van de ‘Russische democratie’ werden bestempeld – herbeleven. THE EVENT beleefde haar wereldpremière op het filmfestival van Venetië.

 

Durak (Yurij Bykov) vrijdag 22 april, 19.00 uur, zondag 24 april, 20.00 uur, dinsdag 26 april, 20.00 uur

 

Dima Nikitin is een eenvoudige en eerlijke loodgieter werkzaam in een kleine Russische stad. Wanneer de leidingen in een oud gebouw barsten, wordt Dima opgeroepen om de schade te herstellen. Eenmaal daar merkt hij dat de situatie veel ernstiger is dan gedacht: het gebouw staat op instorten en de bewoners moeten direct worden geëvacueerd. Tot zijn verbazing stuit hij echter op veel weerstand bij de bestuurders van de stad, aangezien zij bij een evacuatie publiekelijk schuld voor het slechte onderhoud zullen moeten erkennen. Vechtend tegen de corrupte bureaucratie begint Dima aan zijn missie om de bewoners te redden, terwijl zijn tegenstanders alles op alles zetten om hun fouten diezelfde nacht nog weg te moffelen.

 

Stoedjent (Darezhan Omirbayev) zondag 24 april, 15.00 uur

 

Deze zesde film van de Kazachstaanse regisseur Darezhan Omirbayev is een min of meer getrouwe bewerking van Dostojevski’s wereldberoemde roman Misdaad en Straf, een verhaal over de psychologie van het kwaad aan de hand van de morele neergang en loutering van student Rodion Romanovich Raskolnikov.

 

Met ingehouden camerawerk, tempo en acteerwerk, schetst Omirbayev een vernietigend beeld van zijn vaderland – een land zonder morele ruggengraat. O.a. genomineerd voor de Prix Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes, 2012.

Lees ook:Sketches of Siberia bij Cinema Middelburg!
Lees ook:Cinema Middelburg: Stoedjent, boekverfilming van Dostojevski’s Misdaad en Straf!
Lees ook:Filmkeuze John Louws bij Cinema Middelburg: Nostalghia!
Lees ook:Cinema Middelburg: Doctor Zhivago!
Lees ook:Oscar bij Cinema Middelburg!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>