Oplichting via internet en telefoon!


MIDDELBURG – Volgens politie Nederland zijn onlangs verschillende verenigingen slachtoffer geworden van oplichting. In bedoelde gevallen werden de verenigingen benaderd door iemand die zich uitgaf voor medewerker van een grote bank. Waarschijnlijk zijn meer bedrijven in Nederland, mogelijk ook in Zeeland, slachtoffer geworden van dezelfde groep oplichters.

De persoon die zich uitgaf als bankmedewerker was in bedoelde gevallen een vrouw met een aangename, jonge stem die goed Nederlands sprak. Zij vertelde de penningmeesters van de verenigingen dat zij een nieuwe randomreader voor internetbankieren zouden krijgen via de post. Hiervoor moest ingelogd worden op de website van de eigen bank en moest een aantal codes ingevoerd worden op de oude randomreader. De ‘bankmedewerker’ vroeg de slachtoffers de door de reader gegenereerde codes op te noemen. In beide gevallen ontdekten de penningmeesters korte tijd daarna dat de rekeningen van hun verenigingen geplunderd waren.
In beide gevallen was de ‘bankmedewerker’ goed op de hoogte van een aantal details, zoals namen van directeuren en medewerkers van de verenigingen. Dit leidde er mede toe dat de slachtoffers de oplichters -onterecht- vertrouwden.
De politie waarschuwt iedereen niet in te gaan op telefonische vragen die met internetbankieren of andere financiële- of bankzaken te maken hebben. In alle gevallen dat daarmee iets mis is of als er iets verandert zal de bank dit altijd schriftelijk doorgeven. Zij doen dit nooit telefonisch. Hoe vertrouwd de persoon aan de andere kant van de telefoon ook klinkt en hoeveel informatie zij soms ook hebben, ga niet op de vragen in, verbreek de verbinding en bel zelf naar uw eigen bank.

Lees ook:ING: Pas op voor nepmails!
Lees ook:FiNBOX, de financiële inbox binnen internetbankieren gestart!
Lees ook:Te gek voor woorden! Bijna honderdjarige in huis bestolen
Lees ook:Aanmelden voor Finbox!
Lees ook:Pas op voor nepmails ING!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>