Afrikaanse strips een week langer te zien in Goes

pichaGOES – De tentoonstelling Picha (Afrikaanse strips), die sinds 19 december te zien is in het voormalig postkantoor op de Grote Markt van Goes, is met een week verlengd en nog te zien tot en met vrijdag 15 januari. De tentoonstelling ging een week later open dan gepland vanwege problemen met de douane in Brazilië.

Inmiddels hebben vele honderden bezoekers een kijkje genomen bij de expositie. Ook vanuit het onderwijs is er nog veel belangstelling.
Picha is Swahili voor ‘tekening’ en een verbastering van het Engelse ‘picture’. Picha is ook de titel van de tentoonstelling die een bont beeld geeft van het rijkgeschakeerde werelddeel Afrika. Het gaat goed met de strip in Afrika. In alle delen van het continent zijn striptekenaars actief, worden er festivals georganiseerd en tijdschriften uitgegeven. In Senegal bestaat een populaire tv-serie die gebaseerd is op een stripfiguur (Googoorlu), in Zuid-Afrika is het leven van Mandela verstript en in Ethiopië waarschuwen ze soldaten in stripvorm voor de gevaren van aids.
Opvallend vaak is het Afrikaanse beeldverhaal een afspiegeling van de (politieke) werkelijkheid. Om het over luchtige dingen te hebben, moet je soms een list verzinnen. De succesvolle stripreeks ‘Aya de Yopougon’, geschreven door de Ivoriaanse Marguerite Abouet, is een getekende soap waarin liefdes, ruzies en overspeligheden de toon aangeven. Maar de strip speelt wel in de rustige jaren zeventig, toen de burgeroorlog in Ivoorkust nog ver weg was. 
Strips zijn in Afrika goedkoop te produceren, om strips te kunnen tekenen heb je geen academische graad nodig, én strips communiceren op een laagdrempelig niveau: deze drie factoren maken het medium bij uitstek geschikt voor een continent met een beperkte artistieke infrastructuur. Toch zit daar ook een probleem: om gelezen te kunnen worden, moeten strips worden gedistribueerd en daarvoor ontbreken vaak de kanalen. En: zelfs goedkope strips zijn voor armlastige Afrikaanse lezers toch nog te duur. 
Picha is een tweeledig project. In de tentoonstelling is werk te zien van 18 striptekenaars en 1 scenarioschrijfster uit alle delen van het continent. De tentoonstelling bevat originele tekeningen, stripalbums en gepubliceerde strips in kranten en tijdschriften van de geselecteerde artiesten. Daarnaast is een database gebouwd met uitgebreide informatie over stripmakers en cartoonisten uit 55 Afrikaanse landen.
Picha was eerder te zien in het Afrikamuseum in Berg en Dal (Nederland) Lagos (Nigeria), Sao Paolo (Brazilië) en Mallorca.

Lees ook:Expositie mag van Braziliaanse douane toch naar Goes afreizen
Lees ook:Documentaire bij Cinema Middelburg: N – The Madness of Reason!
Lees ook:Africa on tour!
Lees ook:Oranje wereldkampioen op Zeeuws gras?
Lees ook:Vlissings Middengebied van vroeger naar nu!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>