Film by the Sea: Oranges and Sunshine van Jim Loach wint Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie


VLISSINGEN – De Dioraphte Film & Literatuur Award van Film by the Sea is dit jaar toegekend aan Oranges and Sunshine van Jim Loach naar het gelijknamige boek van Margaret Humphries (scenario Rona Munro). Aan de Dioraphte Film- en Literatuur Award is een bedrag van € 5.000,- euro verbonden. Tijdens de Award Ceremony van Film by the Sea op vrijdagavond 16 september nam regisseur Jim Loach de Award in ontvangst.

Loach vertelt in Oranges and Sunshine het verhaal van Margaret Humphries. Zij ontdekte in de jaren ’80 een groot nationaal geheim: 13.000 kinderen van alleenstaande moeders of waar anderszins niet meer voor gezorgd kon worden zijn na de Tweede Wereldoorlog naar het buitenland gebracht. Ze kwamen voornamelijk in Australië terecht. Hen werd een utopie beloofd van het plukken van sinaasappels en oneindige zon. De waarheid was heel wat harder: de Christelijke organisaties die hen begeleidden mishandelden hen en gebruikten hen als onbetaalde werkkrachten.

De jury beschreef de film in haar rapport als volgt: “Oranges and Sunshine is een film met een bijzonder onderwerp – maar toch ook verwant aan een zaak waar ook wij – in ons land – nog steeds meer over horen. Kort gezegd: het misbruiken van kinderen. Op verrassende wijze verteld. Een zoektocht van een sterke vrouw, mooi gespeeld door Emily Watson. Uitgebalanceerde, lichte dramaturgie. Een soms zeer ontroerende film, waarbij de camera prima afstand houdt.” In totaal kwamen er twaalf films uit in de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie.

Lees ook:Film by the Sea: The Attack wint de Dioraphte Film- en Literatuur Award!
Lees ook:Film by the Sea: Original Bliss wint!
Lees ook:De Dioraphte Film- & Literatuur Award van Film by the Sea voor Shadow Dancer!
Lees ook:Zomer tip (10): Film by the Sea!
Lees ook:Film by the Sea start vandaag!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>