Belgen wilden met invasie in paar dagen Amsterdam innemen

AMSTERDAM/TERNEUZEN – Dat de Belgen decennia geleden hun oog lieten vallen op Zeeuws-Vlaanderen is een publiek geheim. Maar dat de Belgische koning Leopold II (1835-1909) ooit uitgewerkte plannen had klaarliggen om heel Nederland te veroveren, is nieuw. De Vlaamse journalist en historicus Kris Clerckx hebben onlangs documenten in het Koninklijk Huisarchief in Brussel ontdekt, waaruit blijkt dat Leopold II Nederland bij verrassing wilde aanvallen. Dat meldt het Nederlands Dagblad vandaag.

Het Belgische leger moest met een verrassingsinvasie binnen een paar dagen Amsterdam veroveren. Leopold stuurde in 1854 spionnen naar Nederland om de militaire kracht in kaart te brengen. Die concludeerden dat de Belgen veel sterker waren dan de Nederlandse krijgsmacht. Het Belgische leger telde 2127 officieren, het Nederlandse slechts 1397, en dat waren volgens de Belgische spionnen nog vooral oude mannen ook. Bovendien had het Belgische Ministerie van Oorlog een ruimer budget.
Kolonel Chauchet, de hoogste militair in de spionagemissie, constateerde echter wel dat de forten van de Hollandse Waterlinie goed onderhouden waren, en, misschien nog wel belangrijker, dat de vaderlandsliefde van de Nederlanders hen tot fel verzet zou bewegen. Koning Leopold rekende er echter op dat de Belgen steun zouden krijgen van de rooms-katholieke Zeeuws-Vlamingen, Brabanders en Limburgers. Er woonden volgens spionagegegevens in 1854 ongeveer 1,2 miljoen katholieken en 1,7 miljoen gereformeerden in Nederland. Bij de aanval moest de Nederlandse koning worden afgezet en het volk zou vervolgens besluiten over het lot van de katholieken. Het einddoel was namelijk alle katholieke gebieden tot aan de rivieren ‘onder één kroon te verenigen’. Tijdens de aanval zou dan blijken welke provincies zich wel en welke zich niet bij België wilden aansluiten.

Dat de verrassingsaanval uiteindelijk niet doorging is volgens het Nederlands Dagblad te danken aan de Franse keizer Napoleon III. Leopold kon zijn plan namelijk alleen maar uitvoeren als Frankrijk niet zou ingrijpen. Na geheim diplomatie overleg zette de koning der Belgen het plan in de ijskast omdat Napoleon III het plan niet zou steunen.

Lees ook:Belgen kiezen confrontatie in Westerscheldeconflict
Lees ook:Zeeuws-Vlaanderen mist de trein!
Lees ook:Zeeuwse kust onverminderd in trek bij toeristen!
Lees ook:Ja, hoor! Draaikont Rutte: “Hedwigepolder blijft op de agenda”
Lees ook:Belgen tegen nieuwe kerncentrale Borssele

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>