Grote voorraden uranium in Zeeuwse bodem

ZIERIKZEE – Milieuorganisatie Wise komt met wel erg opmerkelijk nieuws vandaag. In Zeeland zit op minstens drie locaties winbare voorraden uranium in de grond. Dat is al sinds 1969 bekend, maar volgens Wise (World Information Service on Energy) heeft de overheid deze kennis in de doofpot gestopt. 

Het gaat volgens Wise om winbare hoeveelheden van een rijkheid die vergelijkbaar is met wat in veel mijnen in Afrikaanse landen en Kazachstan wordt gewonnen. Uranium is de brandstof voor kernenergie en komt nu uit landen buiten de Europese Unie, voornamelijk Australië, Kazachstan, Canada, Niger en Namibië. Door strenger wordende milieuwetgeving wordt het steeds lastiger om uranium uit Canada en Australië te halen. Reden voor veel mijnbouwbedrijven om naar onder meer Afrika te kijken. De milieugevolgen daar zijn groot. De Afrikaanse uraniummijnbouw wordt niet of nauwelijks gereguleerd en arbeiders en gemeenschappen die in de buurt van een mijn leven staan bloot aan besmetting door straling en gevaarlijke chemische stoffen.

Dat destijds de informatie is weggemoffeld, heeft volgens De Rijk zo zijn redenen. “De toenmalige regering deed verder onderzoek en concludeerde dat het niet economisch rendabel was om het uranium uit de grond te halen. Maar inmiddels levert uranium veel meer op.”

Lees ook:Uranium bij Burgh-Haamstede, Tholen en West-Kapelle
Lees ook:‘Onderzoek Zeeuwse uraniumwinning voor nieuwe kerncentrales’
Lees ook:WISE: “Maak bezwaar tegen langer open houden kerncentrale Borsele!”
Lees ook:Delta pissig over vals persbericht uraniumwinning
Lees ook:Informatieavond kerncentrales Doel en Borssele!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Grote voorraden uranium in Zeeuwse bodem

  1. MRMXJZPTLK

    Laten we uranium uit Zeeuwse bodem halen, goed voor de economie!
    Het landschap zal nooit meer het zelfde zijn met zo’n mijn… wie zit daar op te wachten?
    Daarbij, als we stoppen met uranium afnemen vanuit Afrika, waar gaat dat uranium dan naartoe? Noord-Korea of Iran wellicht? Ze zullen echt niet stoppen met winning.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>