‘Onderzoek Zeeuwse uraniumwinning voor nieuwe kerncentrales’

BORSSELE – Nu bekend is dat zich in de Zeeuwse bodem winbare voorraden uranium bevinden vindt Wise (World Information Service on Energy) dat voor de bouw van twee nieuwe kerncentrale in Zeeland serieus naar Uraniumwinning in Zeeland moet worden gekeken.

De huidige kerncentrale in Borssele haalt haar uranium uit Kazachstan. Dit is een dictatoriaal geregeerd land waar onafhankelijk toezicht en milieuwetgeving niet of nauwelijks bestaat, stelt Wise. “Delta zegt minder afhankelijk te willen worden van het buitenland en ze zegt verantwoordelijkheid te willen nemen voor de hele keten van haar productie”, laat de organisatie via een persbericht weten. “Met de aangetoonde voorraden uranium in Zeeland kan Delta er voor kiezen om deze uitgangspunten om te zetten in daden. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het Zeeuwse landschap, de natuur en het milieu, de recreatie- en toerisme sector, de agrarische sector en de Zeeuwse bevolking. Wise gaat er van uit dat Delta in elk geval deze mogelijkheid serieus zal onderzoeken. Waarom zou je het uranium uit Niger, Namibië of Kazachstan halen als het in dezelfde mate beschikbaar is om de hoek, in Zeeland zelf”, aldus Peer de Rijk, de woordvoerder van Wise.

“Delta heeft nog niet gezegd waar ze het uranium voor de nieuwe centrales vandaan wil halen. Het standaardantwoord op deze vraag is tot nu toe: ‘Delta zal uranium halen uit mijnen die verantwoord worden geëxploiteerd’. Als het begrip ‘verantwoord’ ook maar enigszins zinvol wordt ingevuld beperkt dat de mogelijkheden voor Delta drastisch”, aldus De Rijk.

Er zijn veel mogelijke voordelen verbonden aan winning in Zeeland zelf, stelt Wise. Het afval dat overblijft na winning van het bruikbare uranium is radioactief. Ongeveer 85% van de in het erts aanwezige radioactiviteit blijft achter in de zogenaamde tailings, de voor de kerncentrale onbruikbare delen. In Afrika wordt dat naast de mijn opgeslagen, in de open lucht, onbeschermd, in grote dijklichamen. “In Nederland zal dat zelfde ertsafval grotendeels onder de normen voor radioactief afval vallen en dus als zodanig behandeld moeten worden. De Covra in Borssele, de centrale tijdelijke opslagplaats voor al het Nederlandse radioactieve afval, is vlakbij.”

Lees ook:Grote voorraden uranium in Zeeuwse bodem
Lees ook:Greenpeace bouwt muur van vaten voor kantoor Delta
Lees ook:PVV: Naast kerncentrales in Borssele ook heropening van Dodewaard
Lees ook:Delta pissig over vals persbericht uraniumwinning
Lees ook:WISE: “Maak bezwaar tegen langer open houden kerncentrale Borsele!”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>