Rijksdiensten genereren in Zeeland een economisch effect van € 246,5 miljoen per jaar!


MIDDELBURG – Commissaris van de Koningin Karla Peijs, burgemeester Koos Schouwenaar en wethouder Johan Aalberts van de gemeente Middelburg hebben dinsdagochtend de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar het economisch effect van de aanwezigheid van Rijksdiensten op de Zeeuwse economie. Het onderzoek is gedaan door Ecorys. Het is gemaakt in opdracht van de gemeente Middelburg in samenwerking met de Provincie Zeeland en NV Economische Impuls Zeeland.

In het rapport wordt aangetoond dat vijf rijksdiensten te weten de belastingdienst, het parket, de politie, de rechtbank en Rijkswaterstaat in Zeeland zorgen voor 3.100 voltijdbanen en dat ze daarmee een economisch effect genereren van € 246,5 miljoen per jaar. Naast de directe werkgelegenheidseffecten zijn er ook afgeleide effecten van de aanwezigheid van rijksdiensten. Denk aan de besteding van de werknemers en de aanwezigheid van gerelateerde organisaties en toeleveranciers van de rijksdiensten. Daarnaast blijft een regio met rijksdiensten een aantrekkelijke vestiging voor andere bedrijven, ondermeer door partnerbanen te bieden.

Het rapport biedt een cijfermatige onderbouwing voor de gemeente Middelburg en de provincie Zeeland in de actuele discussie met het Rijk over de effecten van de concentratie van rijksdiensten. De Zeeuwse overheden zetten zich in om het vertrek van rijksdiensten uit de Provincie te stoppen. Door de concentratie van Rijkstaken zijn er sinds 1996 1.600 voltijdbanen vertrokken en daarmee een economisch effect van ruim € 175 miljoen per jaar. In november is over dit onderwerp een debat in de Tweede Kamer.

Op 16 november wordt het rapport ook besproken tijdens het congres ‘Rijk in Zeeland?’ in het stadhuis van Middelburg, waar onder meer zullen spreken: minister Piet Hein Donner (foto) van Binnenlandse Zaken, de president van de rechtbank Middelburg Ludo van Dijke, voorzitter van de SER Alexander Rinnooy Kan en leden van de Tweede Kamer.

Lees ook:Onderzoek Economisch effect rijksdiensten in Zeeland afgerond!
Lees ook:Europa versterkt Zeeland
Lees ook:Tweede kerncentrale Borssele is te duur en onveilig!
Lees ook:Roode Vaart!
Lees ook:Provincies willen financiële weeffout voor Zeeland herstellen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>