Dag van het kasteel is op tweede pinksterdag!


MIDDELBURG – Voor de vijfde maal vindt op maandag 28 mei, tweede pinksterdag, de Dag van het Kasteel plaats.

Ook in Zeeland zijn enkele kastelen of de omliggende tuinen en parken geopend voor het publiek. De Dag van het Kasteel is een landelijk initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting.

Aangezien 2012 het Jaar van de Historische Buitenplaats is, zal ook de Dag van het Kasteel in het teken van de historische buitenplaats staan. Veel kastelen zijn immers na de middeleeuwen getransformeerd tot een buitenplaats, met alles wat daar bij hoort: herenhuis met fraaie inrichting, tuin en park, parterres en gazons, waterpartijen en zichtassen, bloemenperken en tuinsieraden, koetshuizen en oranjerieën. Daarom is het thema van de Dag van het Kasteel 2012 dan ook ‘Van Kasteel tot Buitenplaats, het monument in ontwikkeling’.

Met de Dag van het Kasteel wil de Nederlandse Kastelenstichting de nadruk leggen op de cultuurhistorische waarde van de leefomgeving en de beleving van de historie. Voor het behoud van onze monumenten en ons landschap is het belangrijk dat geschiedenis en cultureel erfgoed door zoveel mogelijk mensen positief worden ervaren.

Voorproefje

Op zaterdag 26 mei trapt Stichting Landschapsbeheer Zeeland de Dag van het Kasteel af met een fietsexcursie langs de voormalige buitenplaatsen Hof Hazenberg bij Aagtekerke en Hoogduin bij Domburg. Beide hebben meegedaan in het project ‘Verborgen Buitens’. Tijdens de fietsexcursie wordt door SLZ verteld over de herstelde elementen. De eigenaren vertellen over de geschiedenis en toekomst van hun verborgen buitens.

Locatie: Walcheren (Aagtekerke en Domburg)
Aanvang activiteit: 13.30 uur
Einde activiteit: 17.00 uur
Aanmelden verplicht: via SLZ (0113-230936 of [email protected]). Deelname op volgorde van binnenkomst; maximaal 40 personen.
Deelname: € 5.00

Activiteiten Zeeland

Wandeling rondom Kasteel Ter Hooge

Tijdens deze wandeling, die wordt geleid door een ervaren natuurgids van Het Zeeuwse Landschap, krijgen bezoekers uitleg over de natuur in dit parkbos. Omdat deze rondleiding plaatsvindt op de Dag van het Kasteel, is er bijzondere aandacht voor de geschiedenis van het landhuis en landgoed. De wandeling duurt circa twee uur.
NB: het landhuis zelf is niet geopend

Locatie: Breeweg 21, Middelburg
Het startpunt is de parkeerplaats aan de Breeweg, tegenover Kaasboerderij Pitteperk.
Aanvang activiteit: 14.00 uur
Einde activiteit: 16.00 uur
Aanmelden is niet nodig.
Deelname: € 3,- p.p., kinderen tot 16 jaar € 1,50 en donateurs van Het Zeeuwse Landschap en hun huisgenoten gratis.

Kasteeldag Slot Baarland

Een gezellige dag op Slot Baarland waar voor volwassenen en kinderen veel te beleven valt. Van een tochtje met een boot over de slotgracht tot een kijkje in de kasteelkeukens.

Locatie: Slotstraat 7, Baarland
Aanvang programma: 09.30 uur
Einde programma: 17.30 uur
Activiteiten: optredens en demonstraties van ‘De 3 Troubadours’ (Finglas), spinsters en weefsters, de Trommelaar (soldaat), de Hofnar van Baarland. Publiek kan een kijkje nemen in de oude kasteelkeukens en kinderen mogen varen in de slotgracht (fluisterboot). Er zijn een verkoopkraam met antiek, een kraam met streekproducten en oude hoeden en een verkoopkraam met koffie, thee en frisdrank.
Entree: gratis

Vogelwandeling rondom Kasteel Westhove

In de Manteling en de landschapstuin van Kasteel Westhove broeden vele tientallen soorten vogels en dat is hoorbaar! Op de ochtend van Tweede Pinksterdag ontwaakt de omgeving van het kasteel dan ook met een jubelend gezang. Dat is optimaal genieten van de verschillend gebekte vogels. Terra Maris, museum voor natuur en landschap, houdt op 28 mei een vroege vogelwandeling. Vogelaar en museummedewerker Jan Tuin begeleidt de wandeling.

Locatie: Terra Maris (gevestigd in de Oranjerie van Kasteel Westhove), Duinvlietweg 6, Oostkapelle
Activiteit: vroege vogelwandeling met Jan Tuin
Aanvang activiteit: 06.00 uur
Einde activiteit: 07.30 uur
Deelname: met het deelnamebewijs kunt u op deze dag het museum bezoeken. Om teleurstelling te voorkomen kunnen belangstellenden zich tot 12 uur de voorafgaande dag aanmelden. Bij voorkeur via e-mail: [email protected]

Wandelen rondom Zeeuwse kastelen

De landgoederen rondom (de restanten van) een aantal Zeeuwse kastelen zijn geopend voor publiek om er te wandelen. In bijgaand documentje is achtergrondinformatie te vinden over Slot Moermond (Schouwen-Duiveland), Kasteel De Hellenburg (Zuid-Beveland), Kasteel Westhove (Walcheren) en Kasteel De Elderschans (Zeeuws-Vlaanderen), waar op de Dag van het Kasteel vrij kan worden gewandeld. Zie verder www.kastelen.nl.

Platform Kastelen en Buitenplaatsen in Zeeland

Zeeland heeft een rijke geschiedenis op het gebied van kastelen en historische buitenplaatsen. Om meer aandacht te vragen voor dit bijzondere culturele erfgoed is in 2007 het Platform Kastelen en Buitenplaatsen in Zeeland opgericht. Hierin werken samen: de Provincie Zeeland, de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), Nederlandse Kastelenstichting, Kastelenstichting Holland Zeeland, Stichting In Arcadië, Staatsbosbeheer, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Stichting Het Zeeuwse Landschap en eigenaren van particuliere buitenplaatsen.

Het platform is aanspreekpunt binnen de provincie Zeeland en heeft als aandachtspunten het vergroten van het bewustzijn inzake bescherming en behoud, het verankeren van de buitenplaatsen en kastelen met hun omgeving in de ruimtelijke ordening, erfgoededucatie, archeologie en cultuurtoerisme.
Het Platform Kastelen en Buitenplaatsen in Zeeland komt twee keer per jaar bijeen en heeft zijn secretariaat bij de SCEZ in Middelburg (www.scez.nl/kastelenenbuitenplaatsen).

Kasteel Westhove is niet alleen nu, maar ook in de winter mooi om te zien!

Lees ook:Floris spotten tijdens Kastelendag?
Lees ook:Ladies high tea met Scharrellab voor kinderen!
Lees ook:Subsidie Het Zeeuws Landschap!
Lees ook:Veere genomineerd voor De Juichwilg!
Lees ook:Symposium Vlissingen en Middeleeuwen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>