Verzuip je kennis niet!


MIDDELBURG – Als er iets te vieren valt, zoals een geslaagd examen, kunnen jongeren de neiging hebben om eens lekker los te gaan. Misschien ook degenen die anders niet of maar heel weinig drinken. Meegesleept in het feestgedruis en aangemoedigd door vrienden drinken veel jongeren vaak meer dan goed voor ze is. En dat is heel jammer. Want jongeren die in korte tijd heel veel drinken, kunnen de kennis die ze kort daarvoor hebben opgedaan in een klap weer kwijtraken. Om jongeren bewust te maken van de risico’s van teveel drinken, krijgen zij na hun examens op school een felicitatiekaart met de boodschap dat het wel erg zonde is om die pas verworven kennis weer te ‘verzuipen’.

Geen alcohol onder de 18!

Onder de naam ‘Laat ze niet (ver) zuipen!’ loopt de Zeeuwse aanpak Jeugd en Alcohol inmiddels al weer bijna twee jaar. In deze periode hebben veel ouders en jongeren kennis kunnen nemen van het dringende advies dat het drinken van alcohol tot 16 jaar echt niet kan. Maar het is bekend dat de hersenen van jongeren nog zeker tot het 24e jaar doorgroeien. Alcohol verstoort die ontwikkeling. Het gevolg is onherstelbare schade voor nu en voor later. Vandaar dat er steeds meer geluiden opgaan om de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Ook in de politiek is voor dit idee steeds meer steun. Het beste advies voor ouders is dan ook af te spreken dat uw zoon of dochter tot zeker 18 jaar niet drinkt.

Wat als mijn kind al drinkt?

Jongeren die eindexamen doen zijn meestal ouder dan 16 en mogelijk heeft een aantal van hen al eens een alcoholhoudende drank genuttigd. Het is misschien lastig om als ouder met een bestraffend vingertje te komen. Toch is het belangrijk dat u met uw zoon of dochter praat over alcohol. Het is belangrijk dat jongeren leren verstandig om te gaan met alcohol om de schade zoveel mogelijk te beperken! Op www.lznvz.nl kunt u lezen op welke manier u dat kunt doen.

Lees ook:Laat je kind niet (ver)zuipen!
Lees ook:Zomerse drankjeugd!
Lees ook:Laat Ze Niet Verzuipen!
Lees ook:NIX zonder ID!
Lees ook:8% jonger dan 12 jaar bij drinken eerste glas alcohol !

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>