NIX zonder ID!

staatssecretaris Martin van Rijn

MIDDELBURG – Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid uitte onlangs zijn zorgen over het geven van alcohol aan kinderen. “Ik vind het echt zorgelijk dat meer ouders alcohol geven aan hun kinderen. Het is een misvatting te denken dat er zoiets bestaat als kinderen verstandig leren drinken.” De leeftijdsgrens van 18 jaar is niet voor niets ingesteld. Maar het naleven daarvan is niet alleen een zaak van ouders maar van ons allemaal. Zodat jongeren gezond kunnen opgroeien.

De leeftijdsgrens voor alcohol is sinds 2014 opgeschroefd naar 18 jaar. Het is een belangrijke stap geweest omdat het jongeren beschermt tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. In de afgelopen drie jaar is er al veel gedaan om de doelstelling van NIX18 te halen. Er zijn goede resultaten geboekt, maar het kan nog een stuk beter.

ID altijd mee

Wat een grote stap vooruit zou zijn, is dat het tonen van een ID bij de aankoop van alcohol, helemaal ingeburgerd raakt. Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, horeca en sportkantines is het moeilijk om de juiste leeftijd van de kopers in te schatten en wordt het tonen van de ID nog vaak genegeerd of ‘vergeten’. Als jongeren tot 25 jaar spontaan hun ID laten zien bij de aankoop van alcohol, zou dit enorm helpen!

Invloed van ouders

Vrienden en familie spelen ook een grote rol. Geregeld geven zij minderjarigen alcohol. Ouders bedoelen het vaak goed en denken dat het beter is dat hun zoon of dochter thuis een biertje drinkt dan buiten de deur. Maar niks is minder waar. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die thuis leren drinken uiteindelijk meer gaan drinken dan jongeren die dat thuis niet deden. En kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcoholgebruik, drinken pas op latere leeftijd.

Wat kunnen verstrekkers doen?

Ook verstrekkers van alcohol kunnen nog veel verbeteren. Consequent vragen naar een ID is nodig om de verkoop van alcohol aan minderjarigen aan banden te leggen. Het is niet altijd

makkelijk om naar een ID te vragen, maar het is de regel en in het belang van ons allen om het te doen. Want NIX18: daar zorgen we samen voor!

Lees ook:NIX 18: een zaak van iedereen
Lees ook:Laat je kind niet (ver)zuipen!
Lees ook:Zomerse drankjeugd!
Lees ook:Verzuip je kennis niet!
Lees ook:Jeugd en Alcohol!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>