Scanner maakt medicijn verstrekken veiliger!

ziekenhuis vlissingen
VLISSINGEN – Als eerste ziekenhuis in Nederland houdt het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) een proef om medicijnen honderd procent veilig te verstrekken. Medewerkers van de psychiatrische afdeling in Vlissingen gebruiken met ingang van deze week een scanner die controleert of de juiste patiënt de juiste medicijnen krijgt.
Bij ADRZ staat veiligheid voorop. Het veilig toedienen van medicijnen is dan ook een belangrijk speerpunt. Om fouten zoveel mogelijk te voorkomen, neemt het ADRZ alle mogelijke voorzorgsmaatregelen bij de verstrekking van medicijnen.

Toch kan er in alle hectiek in een ziekenhuis wel eens wat misgaan. Uit landelijk onderzoek blijkt dat patiënten in Nederlandse ziekenhuizen geregeld verkeerde medicijnen of de verkeerde hoeveelheid krijgen of dat ze op het verkeerde moment worden toegediend. Vandaar dat naarstig wordt gezocht naar mogelijkheden om fouten uit te sluiten.

Wereldwijd wordt veel verwacht van de MedEye scanner van Mint Solutions waarmee het ADRZ nu een proef houdt. Na identificatie van de patiënt wordt het medicatievoorschrift ingevoerd in een elektronisch systeem. De verpleegkundige legt de tabletten in een lade die lijkt op de schuiflade van een dvd. Het apparaat analyseert of de medicatie, de dosering en het tijdstip overeenkomen met het voorschrift in het elektronische systeem. Daarna volgt een melding of alles klopt. Als het voorschrift niet klopt met de melding van MedEye, dan krijgt de verpleegkundige een signaal. MedEye kan meerdere tabletten tegelijk scannen, wat het werken niet alleen veiliger, maar ook eenvoudiger maakt.

De proef duurt twee maanden. Daarna wordt bepaald of de scanner ook op andere afdelingen wordt ingezet. De proef wordt ook door andere ziekenhuizen met grote belangstelling gevolgd

Lees ook:MRI Vlissingen buiten bedrijf!
Lees ook:Medicijnen op Vlissingse strand achtergelaten!
Lees ook:NZa onderzoekt kostenopgave Admiraal de Ruyter Ziekenhuis!
Lees ook:Kankerpatiënten waarderen goede zorg ADRZ!
Lees ook:Huisarts doet 200.000ste verwijzing via Zorgportaal!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>