Buurtbussen zorgen voor behoud openbaar vervoer in kleine kernen!

Connexxion logo blog
OUWERKERK – De buurtbussen 190 Zierikzee-Kerkwerve (met een nieuwe halte bij het Watersnoodmuseum), 191 Nieuwerkerk-Ouwerkerk-Zierikzee-Dreischor-Sirjansland en 181 Middelburg-Nieuw en St. Joosland-Ritthem-Oost-Souburg rijden sinds afgelopen maandag. Later dit jaar breidt Provincie Zeeland het aantal buurtbussen mogelijk uit. De buurtbus is een vorm van openbaar vervoer (OV) uitgevoerd door vrijwilligers uit die kleine kernen.

Afstemming op vraag noodzakelijk

Het huidige contract met de OV vervoerders Connexxion en Veolia Transport loopt tot en met 2014. De geringere financiële ruimte vanaf 2015 vraagt om slimme vormen van openbaar vervoer om het openbaar vervoer in de kleine kernen in stand te houden. Connexxion en Veolia Transport voeren de buurtbus nu al in om daarmee te zorgen dat bij aanvang van de nieuwe concessie in 2015 het openbaar vervoer op het platteland beschikbaar blijft.

OV op maat

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) vindt het belangrijk dat alle inwoners van Zeeland gebruik kunnen maken van het OV. Provincie Zeeland wil daarom graag een ander systeem van openbaar vervoer: niet meer aanbodgericht (elke kern elk uur een bus in twee richtingen), maar vraaggericht, dus het aanbod afstemmen op de vraag. Dat betekent dat er bijvoorbeeld tijdens de spits of rondom de schooltijden grote(re) bussen kunnen worden ingezet en dat er in de daluren een oproepsysteem komt. De Provincie steunt de buurtbus, omdat zij inschat dat bewoners van een regio liever een buurtbus hebben die volgens een vaste dienstregeling rijdt, dan een regiotaxi die vraagafhankelijk wordt ingezet.

Enthousiaste vrijwilligers

Op dit moment rijdt op drie trajecten in Zeeland een buurtbus. Lijn 190 Zierikzee – Nieuwerkerk; lijn 194 Kruiningen NS – Rilland en lijn 489 Clinge – Ossenisse.
De ervaringen met de huidige drie buurtbussen zijn positief. De vrijwilligers zijn enthousiast en de reizigers zijn over het algemeen tevreden.

Provincie Zeeland is op dit moment bezig met een OV-visie waarin de plannen voor het openbaar vervoer tussen 2015 en 2025 staan verwoord. Provinciale Staten (PS) stellen deze visie naar verwachting in de zomer van 2013 vast.

Lees ook:Busreizigers stappen minder over!
Lees ook:Nieuwe Zeeuwse dienstregeling start volgende maand!
Lees ook:Zeeuwse nieuwe dienstregeling vandaag gestart!
Lees ook:Gezocht: Chauffeurs buurtbus!
Lees ook:Busregelingen Noord-Beveland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>