Provincie steekt geld in Vlissings zeewier!

zeewier blog
VLISSINGEN – Provincie Zeeland en Arkema investeren samen met partners Wageningen UR en North Seaweed in de productie van zeewier. Provincie Zeeland verleent een subsidie van 299.613,- euro aan chemisch bedrijf Arkema B.V. locatie Vlissingen voor het project ‘Zeewierproductie voor eiwitten en chemie’.

In het project werkt Arkema samen met Wageningen Universiteit en Researchcentrum en het bedrijf North Seaweed B.V. uit Kapelle. Economische Impuls Zeeland heeft geholpen bij de totstandkoming van het project.
De partners in het project willen samen onderzoeken hoe de teelt van zeewier geoptimaliseerd kan worden en of het technisch en economisch haalbaar is om zeewier te benutten als duurzame bron van eiwitten en chemicaliën.

Zeewier biedt veel mogelijkheden

Zeewier is een product met ontzettend veel mogelijkheden. De productie van zeewier biedt veel kansen voor werkgelegenheid en economie. Nieuwe toepassingen van zeewier liggen in het verschiet, bijvoorbeeld als ingrediënt in voedingsmiddelen, als bron van bioactieve verbinding (onder andere vitaminen, antioxidanten, mineralen en essentiële vetzuren) voor de zuivering van afvalwater, en als groene grondstof voor grootschalige productie in de chemische industrie voor bijvoorbeeld bioplastics.

Verschillende wieren bieden verschillende mogelijkheden

In het project worden verschillende wieren uit de Noordzee gebruikt. De wieren worden geanalyseerd op gehaltes aan koolhydraten en eiwitten en hoe deze veranderen onder invloed van weersinvloeden en andere omgevingsfactoren. Het project biedt de mogelijkheid om teeltsystemen te testen met diverse soorten wieren in verschillende opstellingen. Het onderzoek is van belang om uiteindelijk voldoende wieren te kunnen telen die de juiste kwaliteit hebben voor het gebruik als voedingsmiddel of in de industrie.

Biobased Economy

De teelt en verwerking van zeewier is een voor Zeeland interessante sector die zich economisch ontwikkelt. Provincie Zeeland verleent subsidie vanuit het budget voor Biobased Economy.
Biobased Economy is het gebruiken van groene grondstoffen (biomassa) in plaats van fossiele bronnen zoals aardolie en aardgas. In Zeeland vinden activiteiten op het gebied van algenkweek plaats. Het project ‘Zeewierproductie voor eiwitten en chemie’ is daar een goede aanvulling op en interessant vanwege de potentie voor de regio.

Lees ook:Biobased inkopen!
Lees ook:Euro’s voor Fishing for Litter!
Lees ook:Plantaardige brug in Kanaalzone!
Lees ook:Biobased Voucher van 10.000 euro voor FruVo!
Lees ook:Bijna drie ton subsidie voor algenproject Yara Sluiskil!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>