Plantaardige brug in Kanaalzone!

Vraagteken blog
TERNEUZEN – Provincie Zeeland verleent een subsidie van € 23.500 aan Ro&Ad Architecten om samen met Volharding Breda een plan te ontwikkelen voor een biobased brug. De architecten willen met bedrijven uit de bouw en landbouw een brug bouwen die voor 100% bestaat uit plantaardig materiaal dat groeit in de zuidwestelijke delta. Met dit project willen de partners kennis opdoen over nieuwe toepassingen van groene grondstoffen, een nieuwe economie creëren, maar ook mensen, bedrijven en overheden met elkaar verbinden. Het is de bedoeling dat de brug een nieuw beeldbepalend object wordt in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone.

Ro&Ad Architecten hebben in 2012 tijdens de Zeeuws-Vlaamse editie van Krot of Kans verkend of het überhaupt mogelijk is om een brug te bouwen uit groene grondstoffen. Het enthousiasme over dit project en de haalbaarheid ervan was veelbelovend. Het idee wordt nu verder uitgewerkt in een coproductie tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Ro&Ad en Volharding krijgen daarbij steun van Avans Hogeschool: het Expertisecentrum Duurzame Innovatie levert een substantiële bijdrage aan het businessplan. Daarnaast werken Ro&Ad samen met Van der Bilt zaden en vlas, Rasenberg en vele andere partners uit de Biobased Delta. Zo onderzoeken zij of het technisch en financieel haalbaar is om een brug te bouwen die volledig gemaakt is van vezels en producten die “groeien” in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone, zoals vlas, olifantsgras en biobased harsen.

De komende tijd zoeken de projectpartners het antwoord op allerlei vragen. Welke materialen en vezels zijn geschikt? Welke natuurlijke kunstharsen kunnen gebruikt worden? Hoe ziet een biobased brug eruit en aan welke regels moet deze voldoen? Welke ontwikkelstrategie is slim? Maar ook: welke (markt)partijen haken aan en financieren mee? Het antwoord op die vragen wordt uitgewerkt in het businessplan.

Nieuwe toepassingen voor natuurlijke vezels

Ontwikkelingen op het gebied van de biobased economy vinden veelal plaats achter de poorten van bedrijven. Het project biobased brug laat een andere kant zien van de biobased economy: de verwerking van natuurlijke streekeigen vezels in concrete producten en gebouwen. Aan het eind van de studie is duidelijk is of een biobased brug haalbaar is. Bij een positief antwoord kan de brug daadwerkelijk gebouwd worden.

Biobased economy

Biobased economy staat voor een economie die draait op groene grondstoffen. De teelt, verwerking en toepassing van biobase gewassen is een voor Zeeland interessante sector, die zich economisch ontwikkelt. Daarom is biobased economy een van de businesscases in de Economische Agenda. De Provincie stimuleert samenwerking en stelt geld beschikbaar voor initiatieven die de biobased sector in Zeeland kunnen versterken. Het project ‘biobased brug’ is daar een goed voorbeeld van: de initiatiefnemers laten daarmee zien dat de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone een kerngebied is voor de biobased economy in Zeeland.

Lees ook:Euro’s voor Fishing for Litter!
Lees ook:Bijna drie ton subsidie voor algenproject Yara Sluiskil!
Lees ook:Provincie steekt geld in Vlissings zeewier!
Lees ook:Ruim twee ton subsidie voor duurzaam alternatief omega3-olie!
Lees ook:Biobased inkopen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>