Opsporingsberichtgeving op tv succesvol!


MIDDELBURG – De inzet van tv-programma’s door het Openbaar Ministerie (OM) en politie bij het ophelderen van niet-opgeloste misdrijven, verdwijningen en identificaties van onbekende personen is in 2012 zeer succesvol geweest. Ook diverse Zeeuwse zaken kwamen op de buis.

In totaal werden 370 politieonderzoeken bij het publiek onder de aandacht gebracht in landelijke tv-programma’s. In 164 gevallen konden (mede) dankzij de programma’s verdachten worden aangehouden. Dat is ruim 44 procent.

Opsporing Verzocht en HvNL

In het programma Opsporing Verzocht van de AVRO werden vorig jaar 337 zaken behandeld. In 146 gevallen leidde dit tot de aanhouding van een of meerdere verdachten. Dat is dus in 43,32 % van alle zaken.
Ook via Hart van Nederland van SBS werd de kijker regelmatig om hulp gevraagd. In acht van de zestien zaken die daar getoond werden, konden verdachten worden aangehouden. Zeventien keer werd een zaak zowel in Opsporing Verzocht als in Hart van Nederland getoond. In tien van deze zaken (bijna 60%) werden aanhoudingen verricht.

Meer zaken op de buis

Politie en OM maken steeds vaker gebruik van televisieprogramma’s om bij de kijkers aandacht te vragen voor politieonderzoeken. Opsporing Verzocht zendt elke dinsdag een 45-minuten durend live-programma uit waarin meerdere zaken worden behandeld. Al deze zaken zijn daarna ook nog te bekijken via de website: www.opsporingverzocht.nl .

Hart van Nederland zendt dagelijks uit en is daarom uitermate geschikt voor zaken waarin, mede door de ernst van het feit, de hulp van het publiek op korte termijn dringend gewenst is.

Tijdens de tv-uitzendingen zitten politiemensen klaar om tips, die via de opsporingslijn 0800-6070 binnenkomen, door te zetten naar de diverse rechercheteams van de politie. Getuigen die anoniem willen blijven kunnen zich ook melden bij M, Meld Misdaad Anoniem, op 0800-7000.

Sociale media

Naast opsporingsberichtgeving via landelijke tv-programma’s maakt het OM en de politie ook gebruik van regionale opsporingsprogramma’s, Spits, politieberichten en de website: Politie.nl. Ook de sociale media en landelijke en lokale alerteringsystemen als bijvoorbeeld Burgernet vormen in heterdaadsituaties een krachtig instrument bij de opsporing van een gepleegd strafbaar feit.

Lees ook:Brutale diefstal uit Provinciehuis in Opsporing Verzocht!
Lees ook:Aandacht voor ‘grooming’ bij Opsporing Verzocht!
Lees ook:Opsporing Verzocht: Zware mishandeling Goes!
Lees ook:Tips voor Opsporing Verzocht
Lees ook:Verdachten doodslag Rilland gearresteerd in Italië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>