Provincie Zeeland kent POP-subsidies toe aan 29 projecten!

euro's waaier
MIDDELBURG – De Provincie investeert in het Zeeuwse platteland. Daarom heeft het College van Gedeputeerde Staten 29 projecten aangewezen die een subsidie ontvangen vanuit het Plattelands Ontwikkelingsprogramma 2 (POP2).

De geselecteerde initiatieven zorgen voor de versterking van het platteland in Zeeland. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsactiviteiten op landbouwbedrijven. Maar ook door verbetering van de leefbaarheid, herstel van streekeigen natuur en nieuwe toeristische activiteiten op het platteland. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bouw van een Bevelandse schuur bij Hoeve van der Meulen in ‘s Heer Abtskerke. Deze doet dienst als vertrekpunt voor wandelingen of fietstochten door de Zak van Zuid-Beveland. Daarnaast wordt de ruimte gebruikt voor lezingen over het gebied. Ook de toeristische streekproductenveiling in Sint Annaland is met Europees geld gerealiseerd. In de authentieke veiling worden wekelijks aangevoerde streekproducten ‘geveild’ aan burgers en toeristen.
Bij drie van de geselecteerde projecten draagt Provincie Zeeland een extra steentje bij vanuit de eigen middelen:

1953 het verhaal: verhalen van betrokkenen bij de Watersnoodramp worden vastgelegd en gepresenteerd in het Watersnoodmuseum.
Ruiterroutenetwerk Eindeloos Eiland Noord-Beveland: de aanleg van ruiterpaden
Petrus Hondius: ontwikkeling van een beschermd Zeeuws aardappelras en allium

27 miljoen voor Zeeland

De Europese regeringsleiders hebben tussen 2007 en 2013 een aanzienlijk bedrag uitgetrokken voor de versterking van het platteland in Europa. Ook Zeeland profiteert daarvan. Nederland heeft de afgelopen zeven jaar ongeveer 354 miljoen euro ontvangen. Voor Zeeland was dat ongeveer 27 miljoen euro. Dat geldt komt bovenop bijdragen van andere overheden. De Europese Unie betaalt namelijk niet alle kosten van het programma, maar draagt 50% bij bovenop de nationale en regionale overheidsuitgaven voor plattelandsbeleid.

Subsidieloket tijdelijk heropend na vrijval van POP-gelden

Binnen Zeeland is de Provincie bestuurlijk verantwoordelijk voor de afhandeling van POP-subsidies. Het loket Vitaal Platteland Zeeland vervult hierin een belangrijke rol. Bij de uitvoering van de POP-subsidies is ook de Dienst Landelijk Gebied betrokken. Vanaf de openstelling van de regeling werden zoveel aanvragen ingediend dat de regeling tijdelijk werd gesloten. Na afronding van het merendeel van de projecten, bleek er nog € 600.000,– beschikbaar. Daarom werd het loket Vitaal Platteland Zeeland eind 2012 tijdelijk heropend. Momenteel is er wederom sprake van vrijvallend budget; daarom is het loket opnieuw geopend tot 1 augustus 2013.

Overzicht van alle POP-projecten

In het landelijk gebied zijn de afgelopen jaren ongeveer 225 POP-projecten uitgevoerd, die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Zeeuwse platteland. Provincie Zeeland is bezig met de ontwikkeling van een interactieve kaart, die een overzicht geeft van al deze projecten. De kaart komt in het najaar van 2013 online.

Lees ook:Geld voor het Zeeuwse platteland!
Lees ook:Plattelandsgeld!
Lees ook:Subsidie voor plattelandsontwikkeling!
Lees ook:Meevaller provincie Zeeland!
Lees ook:Ruim half miljoen voor visserijgebieden!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>