Asbest eraf, zonnepanelen erop!

asbest blog
KAPELLE – Agrariërs kunnen dit en volgend jaar asbestdaken verwijderen tegen lagere kosten door gebruik te maken van de stimuleringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Ook in Zeeland wordt deze landelijke regeling uitgevoerd. Dat hebben Gedeputeerde Staten onlangs besloten. De financiële steun stimuleert verwijdering van asbestdaken in de agrarische sector en bevordert tegelijk de opwekking van duurzame energie. Twee vliegen in een klap dus. In Zeeland is 896.000 euro beschikbaar voor de stimuleringsregeling.

3 euro per m2, minimaal 400 m2

Het subsidiebedrag bedraagt 3 euro per vierkante meter dak. Dit is ongeveer een derde van de kosten voor het verwijderen en afvoeren van asbest. Alleen bedrijven met een volwaardig agrarisch inkomen komen in aanmerking voor de subsidie. Per aanvraag wordt een minimumoppervlak van 400 m2 asbestdak gehanteerd. Naast het dak tellen ook eventuele aansluitende gevelplaten en goten mee. De regeling geldt niet voor asbest in gebouwen, zoals ventilatiekanalen of verwarmingsbuizen. In totaal kan een aanvrager maximaal 7.500 euro subsidie ontvangen. Wie zich wil aanmelden, doet er goed aan dat zo snel mogelijk na openstelling te doen. Als de subsidiepot leeg is, gaat de regeling namelijk weer dicht.

Combinatie met zonnepanelen

Deelnemers verplichten zich zonnepanelen te installeren met een minimaal piekvermogen van 15 kilowatt. Die panelen hoeven niet altijd op het gesaneerde dak te komen. Als dat voor de ligging ten opzichte van de zon gunstiger is, mogen ze ook op een ander bedrijfsgebouw worden aangebracht.

Meer informatie over de stimuleringsregeling is ook te vinden op de website www.asbestvanhetdak.nl. De telefonische helpdesk is iedere werkdag bereikbaar tussen 12.00 en 17.00 uur op het nummer 079 – 3252385.

Op weg naar duurzame energie

Naast de stimuleringsregeling kunnen ondernemers gebruik maken van andere initiatieven die het gebruik van zonne-energie bevorderen. Zo ging onlangs het project ‘Boer zoekt Buur’ van start, waarbij de boer investeert in zonnepanelen met behulp van voorfinanciering door buren. In ruil daarvoor krijgen de buren producten van het uitgekozen boerenbedrijf. Daarnaast zijn er fiscale regelingen die de kosten voor de verwijdering van asbest en de investering in zonnepanelen beperken. Collectiviteitsvoordelen zijn ook te bereiken door deelname aan het ZLTO-project rondom asbest.

Lees ook:Asbest eraf, zonnepanelen erop!
Lees ook:Verlenging regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’
Lees ook:Energiebelasting stijgt: opwekken van eigen energie nu het moment!
Lees ook:Subsidiepot ‘asbest er af, zonnepanelen erop’ leeg!
Lees ook:BTW en zonnepanelen!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Asbest eraf, zonnepanelen erop!

  1. Solar Value

    Het is een mooie subsidieregeling. Vooral interessant voor agrariërs met een verbruik lager dan 50.000 kWh.
    In combinatie met een VAMIL-regeling voor versneld afschrijven, wordt het pas echt interessant.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>