Slopen oude huizen!

naamloos (26)MIDDELBURG – Er staan veel verouderde woningen in Zeeland, die onverkoopbaar zijn geworden. De woningvraag is veranderd als gevolg van krimp, vergrijzing en veranderde gezinssamenstellingen. In de toekomst dreigt dit een veel groter probleem te worden. De oplossing: verkrotte woningen slopen, samenvoegen of opknappen. De Provincie stelt hiervoor jaarlijks 3,5 miljoen euro beschikbaar met de Provinciale Impuls Wonen.

Met het geld wil het College de particuliere huizenmarkt geschikt maken voor de toekomst. Innovatie en creatieve oplossingen zijn daarbij hard nodig. Innovatieve ideeën worden daarom beloond, zodat woningbezitters kunnen leren van andermans ervaringen. Gedurende de looptijd van het Omgevingsplan 2012-2018 heeft de Provincie in totaal 21 miljoen euro vrijgemaakt om de woningmarkt een impuls te geven.

Slopen, opknappen of samenvoegen van ongewenste woningen
De subsidie vanuit de Provinciale Impuls Wonen is bedoeld om het slopen, opknappen of samenvoegen van ‘ongewenste woningen’ te stimuleren. Particuliere woningen met een verouderde indeling, ernstig achterstallig onderhoud of in verloederde staat hebben een negatieve invloed op de leefomgeving. Daarbij doen dit soort woningen als het ware niet meer mee op de woningmarkt. Met behulp van een subsidie kunnen deze woningen worden gesloopt, opgeknapt of samengevoegd waardoor de gehele woonomgeving een impuls krijgt. Een ongewenste woning is een woning met een maximale WOZ waarde van € 170.000 en een bouwjaar van vóór 1 januari 1970.

Projectaanvragen kunnen worden ingediend voor:•Slopen of samenvoegen van een of meerdere ‘ongewenste’ woningen
•Sloop van ‘ongewenste’ particuliere woningen en weer terugbouwen
•Toekomstbestendig omvormen van drie of meer ‘ongewenste’ particuliere woningen
•Verdunning van de sociale huurwoningvoorraad in een wijk
•Opwaardering openbare ruimte
•Herinvulling van een leegstaand pand

Beoordeling
Wie in aanmerking wil komen voor de subsidie, kan tot 1 mei 2014 een aanvraag indienen. Vervolgens worden de projecten beoordeeld aan de hand van vooraf opgestelde toetsingscriteria. Deze zijn te vinden in de nota Provinciale Impuls Wonen en het aanvraagformulier.

Op elk criterium is een maximum aantal punten te scoren. Wanneer alle inzendingen zijn beoordeeld, ontstaat een ranglijst van projecten. De projecten met de meeste punten ontvangen een subsidie vanuit de Provinciale Impuls Wonen. Op die manier worden de beste projecten gehonoreerd.

Spreekuur
Om ook dit jaar weer goede projecten met een subsidie te kunnen ondersteunen, organiseert de Provincie inloopspreekuren. De bedoeling is om informeel plannen of ideeën te bespreken. Het maakt daarbij niet uit of er alleen nog maar een globaal idee is of dat er een uitgewerkt project is. Op deze avond zijn twee medewerkers van de Provincie Zeeland aanwezig. Zowel particulieren, bouwbedrijven als andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

De spreekuren vinden plaats tussen 18.30 en 20.00 uur op:•26 maart in het gemeentehuis van Terneuzen
•27 maart in het gemeentehuis van Goes
•31 maart in het gemeentehuis van Tholen
•3 april in het gemeentehuis van Middelburg
•7 april in het gemeentehuis van Zierikzee

Meer weten?
Meer informatie over de regeling is te vinden op www.zeeland.nl/piw. Hier is ook een digitaal aanvraagformulier beschikbaar.

Lees ook:Geld voor woningsanering!
Lees ook:Subsidie Provinciale Impuls Wonen!
Lees ook:Inloopavond Provinciale Impuls Wonen!
Lees ook:Impuls Wonen
Lees ook:Subsidie voor slopen of opknappen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>