Leefbaarheid onder druk!

Tijdens de economische crisis is ook de leefbaarheid van Zeeland meer onder druk komen te staan. Om de dalende leefbaarheid te keren, moet Zeeland inzetten op de aantrekkingskracht die een stad biedt. Bundel voorzieningen en werkgelegenheid in (Zeeuwse) steden en neem niet meer het kleine dorp als uitgangspunt voor beleid.

 scoop

MIDDELBURG – Dat is de belangrijkste conclusie uit het SCOOP-rapport “Staat van Zeeland” dat afgelopen week werd gepresenteerd. In het onderzoek is gekeken naar de manier waarop Zeeland de jaren van economische crisis (2009-2013) is doorgekomen.

Gevolgen crisis

Door crisis raakte de woningmarkt in het slop, inkomens daalden, bestedingen werden minder en het consumentenvertrouwen kreeg een ernstige knauw. Het aantal mensen in de bijstand groeide veel sterker dan de jaren er voor. Het aantal mensen met een uitkering naderde de 30.000 en de werkloosheid onder jongeren explodeerde in 2013.

Minder jongeren

De ontgroening (het afnemen van het aantal jongeren in de bevolking) zet versterkt door. Het aantal basisschoolleerlingen daalt met ruim 3.000 en een groot aantal jongeren verlaat de provincie om elders te studeren en komt niet meer terug. Veel 60-plussers zijn terechtgekomen in de levensfase van actieve ouderdom, een fase waarin ze niet meer werken maar wel een actieve levensstijl hebben.

Leefbaarheid

De leefbaarheid daalde de afgelopen jaren in Zeeland. De leefbaarheid is goed wanneer (potentiële) inwoners van jong tot oud de dingen vinden die voor hen belangrijk zijn om hun leven vorm te geven. Dat hangt samen met sociale, economische en ruimtelijke kenmerken van de provincie. Zoals een opleiding, baan en voldoende sport- en uitgaansgelegenheden.

Inzetten op stedelijkheid

Als sterke punten van Zeeland komen de ruimte, lage werkloosheid en kapitaalintensieve industrie naar voren. Die industrie zorgt ervoor dat het bruto regionaal product per hoofd van bevolking hoog is – er wordt dus veel verdiend in Zeeland. Het innovatiepotentieel, demografie, ligging en infrastructuur, arbeidsmarkt en woonaantrekkelijkheid bieden ruimte voor verbetering. Om dit te verbeteren, zou er in Zeeland meer ingezet moeten worden op eenheid, in plaats van de nu vaak toegepaste manier om alles te verdelen. Daarom zou Zeeland het dorp als woonomgeving moeten zien en de steden in Zeeland als bundeling van voorzieningen en werkgelegenheid.

Zeeuws Planbureau

Belangrijke bron voor de Staat van Zeeland is het onderzoek onder de inwoners van Zeeland. Ruim 10.000 Zeeuwen van 16 jaar hebben deelgenomen aan dit onderzoek. Resultaten van bevolkingsonderzoek zijn te vinden in de databank van het Zeeuws Planbureau: www.zeeuwsplanbureau.nl.

Lees ook:Minder jongeren in hulpverlening!
Lees ook:Veel Zeeuwen ontevreden over leefbaarheid
Lees ook:35 miljoen voor Zeeuwse versterking van leefbaarheid, kennis en innovatie
Lees ook:Vlissingen in cijfers!
Lees ook:Zeeuwse arbeidsmarkt herstelt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>