Kerkenonderzoek!

SLUIS – De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) voert in opdracht van het Rijk onderzoek uit naar de kansen van religieus erfgoed voor de krimpproblematiek in West-Zeeuws-Vlaanderen.

In Zeeland komen van de driehonderd kerken er steeds meer leeg te staan. Alleen al de gemeente Sluis telt ongeveer veertig kerken. Dit roept vragen op over de toekomst van deze kerken. De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) voert in opdracht van het Rijk onderzoek uit naar de kansen van religieus erfgoed voor de krimpproblematiek in West-Zeeuws-Vlaanderen. De SCEZ is benieuwd naar de mening van de bevolking en roept deze op tot deelname aan een korte digitale enquête tussen 15 september en 3 oktober 2014.

In 2014-2015 werkt de SCEZ aan een groot project om religieus erfgoed te verbinden met de krimpopgave in de gemeente Sluis. Dit project ‘Kerk, Krimp en Kans. Impuls voor West-Zeeuws-Vlaanderen’ beoogt via diverse onderzoeken, activiteiten en business cases invulling te geven aan deze verbinding.

Sloop, neven- of herbestemming

Als er kerken aan het gebruik onttrokken moeten worden, welke moeten dan te allen tijde behouden blijven en welke mogen eventueel verdwijnen? En als er kerken een neven- of herbestemming krijgen, wat is acceptabel voor de bewoners van een stad of dorp? Mag een kerk alleen een culturele bestemming als een museum of bibliotheek krijgen, of zou er eventueel ook een supermarkt in mogen worden gevestigd? Of een restaurant of café? Deze en meer prikkelende vragen zijn vervat in een digitale enquête, die door de gemeente Sluis en de SCEZ is opgesteld en die door SCOOP gedurende drie weken wordt uitgevoerd.

Reageren via ZEEpeil

De SCEZ roept iedereen die wil meepraten over de toekomst van kerken in de gemeente Sluis op deel te nemen aan de digitale enquête en zijn mening te geven over dit actuele onderwerp. Dit kan via de applicatie ‘ZEEpeil’ van SCOOP, die speciaal voor dit onderzoek voor iedereen is opengesteld. De enquête kan op een smartphone, tablet of computer worden ingevuld in 5 tot 10 minuten tijd en is te vinden op www.kerk.zeepeil.nl of te benaderen via de website van de SCEZ:www.scez.nl/kerkkrimpenkans.
De enquête staat open van 15 september tot en met 3 oktober 2014. De uitslagen worden gepresenteerd op twee debatavonden op 27 en 29 oktober 2014 in respectievelijk Oostburg en Schoondijke.

Project ‘Kerk, Krimp en Kans’

‘Kerk, Krimp en Kans. Impuls voor West-Zeeuws-Vlaanderen’ is een pilotproject van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De uitvoering is in handen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland in nauwe samenwerking met de gemeente Sluis en de Provincie Zeeland. Daarnaast zijn er nog andere partijen betrokken voor de uitvoering van specifieke deelprojecten. Het project heeft tot doel de kansen in beeld te brengen van religieus erfgoed voor de leefbaarheid van de gemeente Sluis.

Lees ook:Sterrenkoks koken voor kerken!
Lees ook:Koken in de kerk!
Lees ook:Enquête voortgezet onderwijs
Lees ook:Oktober is de maand van de geschiedenis!
Lees ook:Blinde telefoonvlekken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>