Vergeten slag om de Schelde!

slag om de schelde

VLISSINGEN -

VLISSINGEN – In Bergen op Zoom vindt maandag 27 oktober de officiële 70-jarige herdenking van de Slag om de Schelde plaats. Dit zes weken durende en bloedige gevecht in Noord-België en Zeeland bleef vaak onderbelicht in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog. De uiteindelijke overwinning kwam op conto van het Canadese 1e Leger. Vandaar dat Gouverneur-Generaal David Johnston van Canada aanwezig is bij de herdenking, die deze dag plaatsvindt op de Canadese Oorlogs Begraafplaats, aan de Ruyterhoveweg. Later is er ook aandacht voor in Vlissingen.

Namens Nederland zijn Zijne Koninklijke Hoogheid prins Maurits, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig. Als hoogste Defensievertegenwoordigers geven Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk en plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Marc van Uhm acte de presence.

Eenheden van de Koninklijke Land- en Luchtmacht staan opgesteld op de Canadese Oorlogs Begraafplaats. Vier vliegtuigen van het type PC-7 Pilatus en een historische Spitfire doen een fly-pass, net als een Beechcraft van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Het Luchtmachtorkest verzorgt de muzikale omlijsting.

Het duikvaartuig Nautilus ligt op deze dag – net als het voorafgaande weekend – afgemeerd in de haven van Bergen op Zoom. Op de zaterdagen vóór en na de herdenkingsbijeenkomst van 27 oktober, ontplooien de krijgsmachtdelen ook andere activiteiten in het teken van de Slag om de Schelde:

Zaterdag 25 oktober:
13.30-15.00 uur: optreden van het Reünie Orkest Artillerie op het Gouvernementsplein, in Bergen op Zoom.

14.00-15.00 uur: aankomst op dit plein van 135 historische militaire voertuigen die eerder die dag vertrokken vanuit Adegem (B).

Fennek-pantservoertuig van de Koninklijke Landmacht staat opgesteld op het Gouvernementsplein.

Duikvaartuig Nautilus van de Koninklijke Marine houdt open huis in de haven van Bergen op Zoom.

De Roadshow van het Korps Mariniers is deze dag aanwezig op het Gouvernementsplein met klimtoren en brugsimulator.

16.00 uur: defilé op de Grote Markt. Parade-inspecteur is kolonel Peter de Boer, commandant Vliegbasis Woensdrecht. Voertuigen en detachementen van landmacht,  luchtmacht, marechaussee en Nationale Reserve nemen deel.

Zaterdag 1 november:
Vanaf 10.00 uur: de Roadshow van het Korps Mariniers is aanwezig in het Bellamypark, te Vlissingen, met klimtoren en brugsimulator.

10.30 uur: amfibische landing door 23 militairen van het Korps Commandotroepen op het strand van Westkapelle bij landingsmonument Erika.

Aansluitend herdenking; Commandant van het Korps Mariniers (generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar), Commandant Korps Commandotroepen (kolonel Jan Swillens) en Britse mariniers leggen een krans. Muzikale omlijsting door Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

13.00 uur: amfibische landing door dezelfde commando’s, ditmaal op het strand van Vlissingen, ter hoogte van de Oranjeboulevard.

13.00-14.00 uur: Dutch Marine Rowing Challenge-team brengt een krans van marinesleepboot Hunze naar het strand bij de Oranjeboulevard van Vlissingen. Deze wordt door de Commissaris van de Koning en burgemeester van Vlissingen gelegd bij het nieuw te onthullen Commando Monument ‘Uncle Beach’. Ook hier herdenking en kranslegging met Commandant Korps Commandotroepen en Commandant Korps Mariniers. Muzikale omlijsting door Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

Hierna overhandigt Ridder Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon het eerste exemplaar van het stripboek ‘Vechten voor Vrede’ aan de Zeeuwse Commissaris van de Koning en schoolkinderen van basisschool De Lichtstraal.

Fennek-pantservoertuigen rijden deze dag mee in verschillende bevrijdingstochten van de provincie Zeeland, die samenkomen in Middelburg.

16.00-17.00 uur: deelname Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers aan de taptoe op de Markt in Middelburg.

Lees ook:Als Michiel de Ruyter maar niet is gestikt!
Lees ook:Mariniers opeens op Vlissings Badstrand!
Lees ook:Mariniers oefenen
Lees ook:Militaire oefening!
Lees ook:Luchtmacht valt Kapelle aan per fiets???

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>