“Geld zorg moet terug naar zorg!”

eurobiljetten

MIDDELBURG – Minister Schippers heeft zo’n twee miljard euro minder heeft uitgegeven aan de zorg dan gepland. Dat is afgelopen vrijdag bekend geworden. De FNV roept de minister op dit geld zo snel mogelijk terug te geven aan de zorg.

‘Door kabinetsbezuinigingen verliezen tienduizenden zorgmedewerkers hun werk, raken kwetsbare mensen hun zorg kwijt en ontstaan er dagelijks onveilige situaties. Gemeenten worden uitgeknepen terwijl nu blijkt dat er bij Schippers – net zoals bij zorgverzekeraars – miljarden euro’s op de plank liggen. Dit is geld voor zorg en dat moet aan zorg worden besteed,’ aldus FNV-voorzitter Ton Heerts

Zorgbeleid faalt

Vandaag presenteerden zorgmedewerkers in het bijzijn van fractievoorzitters een rapport over de gevolgen van het zorgbeleid sinds 2015. Het kabinet heeft zorgtaken overgeheveld naar gemeenten en bezuinigt tegelijkertijd fors in onder meer in de ouderenzorg, jeugdzorg, gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

De zorgmedewerkers vragen de Tweede Kamer om minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn ter verantwoording te roepen. Uit het rapport blijkt namelijk dat het nieuwe zorgbeleid faalt. Mensen krijgen niet meer de zorg die nodig is en medewerkers kunnen door de bezuinigingen geen adequate zorg verlenen.

Volkspetitie

Zorgmedewerkers zijn onlangs de Volkspetitie ‘Red de Zorg’ gestart nadat de overheid weigerde om aan eisen voor goede zorg tegemoet te komen. Prominente Nederlanders keren zich vandaag in een gezamenlijke advertentie ook tegen de bezuinigingen in de zorg. Veel Nederlanders, onder andere Humberto Tan, Paul Witteman, Freek de Jonge en Albert Verlinde, roepen op om de volkspetitie Red de Zorg te tekenen.

Ton Heerts: ‘De zorg voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving wordt in rap tempo afgebroken. Minister Schippers heeft de bezuinigingen altijd verkocht als ‘noodzakelijk, want de zorg is te duur’.  Nu blijkt zij, net als vorig jaar, miljarden over te hebben.

Investeren in zorg

De FNV eist dat bezuinigingen onmiddellijk stoppen en in de zorg wordt geïnvesteerd.’  Als ouderen, kwetsbare kinderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen zoveel mogelijk thuis zorg moeten krijgen, dan moet de regering dat beter regelen dan nu het geval is. Er moeten voldoende deskundige medewerkers zijn en voor mensen die niet thuis kunnen blijven, moeten genoeg plekken in een instelling beschikbaar zijn.

Stop de bezuinigingen

De regeringspartijen pleiten nu voor structureel 375 miljoen euro extra voor de verpleeghuiszorg. De FNV wil dat dit geld ook echt wordt besteed aan extra handen aan het bed en niet wordt verspild aan andere zaken. Uit recent onderzoek van FNV bleek dat onderbezetting in het verpleeghuis een enorm probleem is dat ten koste gaat van de kwaliteit van verpleegzorg. Heerts: ‘Laat echter duidelijk zijn: hier kan de minister het niet bij laten. Ook in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg moet Schippers investeren. Er ligt 2 miljard euro op de plank. De doorgeschoten bezuinigingen moeten stoppen. Ik roep iedereen op de petitie te tekenen.’

De FNV heeft minister Schippers afgelopen vrijdag ook een brandbrief gestuurd over de gevolgen van het zorgbeleid en de vrije artsenkeuze.

Bron: FNV

Lees ook:Landelijke zorgmanifestatie!
Lees ook:Martin van Rijn tegen FNV: Kom weer onderhandelen!
Lees ook:ADRZ dringt aan op wijziging beperkende regels!
Lees ook:FNV eist op 5 punten verbetering zorg!
Lees ook:Vlissingen neemt bezwaarschrift tegen zorgafbraak in behandeling!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on ““Geld zorg moet terug naar zorg!”

  1. R. Straaten

    Maar nu ook de miljarden bij de zorgverzekeraars terughalen! Een buffer van € 9 miljard is wel erg veel.

      /   Reply  / 
    1. frank

      En ook dat hele reclamecircus in december afschaffen en die zogenaamde kortingpremies bij overstap. Daarnaast een basispremie van ongeveer 6% ZONDER plafond! Scheelt bergen administratie en geld.

        /   Reply  / 
  2. Elske van den Elsaker

    Een loffelijk streven!

      /   Reply  / 
  3. Nellie Krens

    Ik Zou graag een traplift geplaatst willen hebben Nu kom ik met moeite op de 1e verdieping voor slaapkamer en douche Net na 3 maanden revalideren uit revalidatie centrum Rijndam Het advies wat we krijgen is dat we moeten verhuizen Naar wat dan en wie betaald dat? Bovendien willen ze mensen langer thuis laten wonen Ziek zijn is duur en je hebt er niet om gevraagd De financiële middelen hebben we niet Met een traplift zijn alle problemen opgelost

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>