Snoeien voor kankermedicijnen!

taxus

VLISSINGEN - Wie tussen 15 juni en 31 augustus zijn taxushaag snoeit, kan dat snoeisel bij alle Zeeuwse milieustraten doneren aan ‘Vergoot de Hoop’. Deze actie is gericht op het verzamelen van taxussnoeisel voor twee doelen: de productie van kankermedicijnen en het bevorderen van het onderzoek naar kanker.

Hoe meer taxus, hoe meer medicijn

Samen met de Zeeuwse Reiningsdienst roepen gemeenten in Zeeland hun inwoners op om samen met hen de strijd aan te gaan tegen kanker door hun taxussnoeisel in te leveren bij de milieustraten. Uit het taxussnoeisel wordt namelijk baccatine gewonnen: de grondstof voor het kanker remmende middel Paclitaxel (ook wel: Taxol®) . Één m3 taxussnoeisel staat gelijk aan één behandeling met Paclitaxel.  Dus, hoe meer taxus, hoe meer medicijn.

Help mee

Heeft u een taxus en zou u deze voor 31 augustus 2015 willen snoeien? Het gaat om jong, eenjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van hagen van de Taxus baccata. Alleen eenjarig snoeisel bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat de hagen jaarlijks gesnoeid worden. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen is niet te gebruiken. Graag willen we u daarom vragen een zeil of doek te gebruiken om het snoeisel op te vangen. Op Youtube staat een instructiefilmpje hoe u snoeisel het beste kunt opvangen. Daarnaast moet het droog gesnoeid en bewaard worden. Het kan los of in zakken gratis worden afgeleverd bij alle milieustraten in Zeeland.

Goed doel

Het taxussnoeisel wordt bij milieustraten in Vlaanderen en Nederland opgehaald door de firma B&C Van Hulle voor verdere verwerking op hun bedrijf in Maldegem-Kleit (België). Elke m3 aangeleverd zuiver taxussnoeisel levert een financiële bijdrage op voor een goed doel dat strijdt tegen kanker.

Resultaat actie 2014

In 2014 is op alle milieustraten in de provincie Zeeland in totaal 120 m3 taxussnoeisel ingeleverd. Dat heeft een financiële bijdrage van € 4.775 voor goede doelen opgeleverd!

 

Lees ook:Vergroot de hoop!
Lees ook:Taxus tegen kanker!
Lees ook:Actie Vergroot de Hoop: Geef taxussnoeisel af op Milieustraat!
Lees ook:Vergroot de hoop!
Lees ook:Inzameling taxus tegen kanker!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>