PvdA Goes: Vragen over opnamen jongeren zonder rechtelijke machtiging!

vraagteken 2

GOES – De PvdA-fractie heeft afgelopen donderdag gesteld aan het Goese college van burgemeester en wethouders (B&W). Wiert Omta van de PvdA: “Het betreft een door de Inspectie Jeugdhulp vastgestelde trend dat jeugdhulpinstellingen jongeren in een gesloten instelling laten opnemen zonder rechterlijke machtiging. De reden dat zij dit doen zijn volgens de inspectie bedrijfseconomisch van aard. De Inspectie noemt dit onaanvaardbaar. De PvdA heeft zich binnen en buiten de raad met regelmaat bezorgd getoond over de invloed van verdienmodellen op herinrichting van de jeugdzorg. Vandaar onze vragen.”

Onlangs heeft de Inspectie Jeugdzorg een signalement gepubliceerd over de gesloten jeugdzorg. De inspectie schrijft:

-      “In toenemende mate nemen instellingen voor gesloten jeugdhulp jongeren binnen hun accommodatie op, zonder dat een kinderrechter een machtiging gesloten jeugdhulp voor deze plaatsing heeft afgegeven. De Inspectie Jeugdzorg vindt deze plaatsingen onaanvaardbaar, omdat ze in strijd zijn met nationaal en internationaal recht. Wanneer jongeren zonder een rechterlijke toets gesloten worden opgenomen schaadt dat hun rechtspositie in belangrijke mate.” 

-      Over de motieven van de jeugdzorginstellingen schrijft de inspectie: “De sector zelf geeft in alle openheid aan dat deze plaatsingen voorkomen en in aantal toenemen. De door de sector genoemde redenen voor deze plaatsingen zijn voor een belangrijk deel bedrijfseconomisch van aard. Door een daling van de vraag naar gesloten jeugdhulp plaatsen dreigt leegstand, waardoor de continuïteit van instellingen in gevaar kan komen. Met het opnemen van jongeren zonder machtiging gesloten jeugdhulp kan deze leegstand volgens de sector voor een deel gecompenseerd worden.”

Vragen:

  1. Is het college het eens met de Inspectie Jeugdzorg dat plaatsingen binnen gesloten jeugdhulp zonder rechtelijke machtiging onaanvaardbaar zijn?2
  2. Zijn er momenteel Goese jongeren geplaatst in een instelling voor gesloten jeugdhulp?

-      Zo ja, om hoeveel jongeren gaat het en hoeveel van hen zijn via een rechterlijke machtiging geplaatst?

-      Indien er jongeren zonder rechtelijke machtiging zijn geplaatst, wat was de reden om dat te doen?

-      Indien er jongeren zonder rechtelijke machtiging worden geplaatst: wat gaat het college doen om dit te beëindigen?  ”

Wiert Omta,

Lees ook:Provincie: Geen jeugdzorg meer!
Lees ook:Arbeidsbelasting zorg!
Lees ook:Hoe was de ontvangen Jeugdzorg?
Lees ook:Juvent opent deuren tijdens Open Dag van de Zorg!
Lees ook:Foyer Vlissingen Juvent viert 15-jarig bestaan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>