DELTA: “Verlies door slechte energiemarkt”

delta

MIDDELBURG – Zoals verwacht domineerden de ontwikkelingen op de energiemarkt de financiële cijfers van DELTA. DELTA boekte in 2015 een negatief resultaat van
€ 110,7 miljoen, voornamelijk als gevolg van de vorming van een voorziening voor de Gasflex-activiteiten. Het resultaat, gecorrigeerd voor deze voorziening van € 154,3 miljoen, bedraagt € 43,6 miljoen positief. Met name de verkoop van Indaver (effect – € 0,5 miljard), maar ook de lagere energieprijzen en afzetvolumes zorgden ervoor dat de omzet daalde naar € 1,3 miljard ten opzichte van € 1,9 miljard in 2014.

DELTA bereidt zich op dit moment voor op een herstructurering. Dit jaar nog komt het bedrijf met een plan om de onderdelen apart te herkapitaliseren en/of te verkopen. Hoewel dit plan streeft naar behoud van maximale duurzame werkgelegenheid zal in elk scenario voor de toekomst van DELTA werkgelegenheid verdwijnen. 

Net als voorgaande jaren lag de focus van DELTA in 2015 op het op orde houden van de financiële huishouding. Met de verkoop van Indaver en windpark Kreekraksluis is de schuldpositie van DELTA halverwege 2015 tot nul gereduceerd. Mede als gevolg van het effect op het werkkapitaal van de snel lager geworden energieprijzen is deze schuldpositie weer opgelopen in de tweede helft van het jaar.

Structureel herstel van de energiemarkt is nog steeds niet in zicht. Hierdoor stonden in 2015 de prijzen voor energie wederom onder druk en als gevolg hiervan presteerde met name het onderdeel energieproductie niet goed. De Netwerkgroep wist, ondanks een verlaagde omzet door aanpassing van de wettelijke X-factoren, een vergelijkbaar resultaat als in 2014 te behalen. De verkopen aan klanten van het Retail bedrijf stegen licht en ook waterbedrijf Evides (50% deelneming) had in 2015 een goed jaar.

Financiële highlights (in mln €)*

 2015  2015
(zonder voorziening Gasflex
 2014
 Netto-omzet  1.296  1.296  1.410
 Bruto marge  252  404**  424
Netto resultaat voor boeking voorziening gasflex (2015) / impairment (2014)  44  65
 Netto resultaat na boeking voorziening Gasflex (2015) / Indaver impairment (2014)  -111  4
 Net Debt  92  92  559

* De cijfers in 2014 zijn exclusief de verkochte bedrijfsonderdelen

** Dit is de vorming van de voorziening exclusief rentedotatie

De brutomarge daalde ten opzichte van het vorig boekjaar met € 172 miljoen euro
(-40,6%). De vorming van de voorziening Gasflexportfolio verklaart grotendeels deze daling. De bedrijfslasten namen, als gevolg van de voortdurende focus op kosten, af. De afschrijvingslast daalde ten opzichte van 2014 met € 4,6 miljoen; dit is voornamelijk het gevolg van de verlengde afschrijvingstermijn van de Sloecentrale.

Vooruitzichten 2016
In het afgelopen jaar kwam de jarenlange strijd van DELTA tegen de gedwongen splitsing tot een eind. De Hoge Raad verklaarde in juni 2015 dat het splitsen van DELTA in een productie/leveringsbedrijf en een netwerkbedrijf niet in strijd is met Europese wet- en regelgeving. DELTA ontving in de laatste dagen van 2015 het handhavingsbesluit van toezichthouder ACM. DELTA moet op uiterlijk 1 juli 2017 gesplitst zijn. De hieraan gerelateerde bredere herstructurering zal in belangrijke mate in 2016 reeds vorm krijgen.

Naast het invulling geven aan de splitsingsuitspraak gaan de dagelijkse activiteiten van DELTA door en blijven we ondernemen. Blijven we onze klanten bedienen en geven we invulling aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook in 2016 zal DELTA daarom zijn ambitie op het gebied van CO2-reductie nader uitwerken en zijn kennis en expertise inzetten in partnerships met grote en kleine bedrijven. Daarnaast geeft DELTA zijn rol als intermediair in de retailmarkt verder vorm, zodat DELTA zijn rol in de haarvaten van de Zeeuwse samenleving nog beter kan vervullen.

Frank Verhagen, CFO en bestuurder van DELTA N.V., vervult thans ook de functie van CEO. De Raad van Commissarissen zal zo spoedig mogelijk invulling geven aan de gewenste versterking van de Raad van Bestuur.

Lees ook:PVV blij met verkoop Indaver!
Lees ook:DELTA-directeur Kamerbeek vertrekt inderdaad!
Lees ook:ADRZ 5 miljoen euro winst!
Lees ook:CZ maakte miljoenen winst in 2012!
Lees ook:Topman Delta: ‘Tweede kerncentrale is wel te betalen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>