Weekend van de Wetenschap!

weekend van de wetenschap 2016

MIDDELBURG – Tijdens het Weekend van de Wetenschap, op 1 & 2 oktober, kun je door heel Nederland live wetenschap & technologie beleven. Alleen in dat weekend ga je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ontdek waar je allemaal binnen mag kijken op: www.hetweekendvandewetenschap.nl.

Organisatie: Streekmuseum De Meestoof Naam activiteit: Hoe restaureer je een schilderij? Stad: Sint-Annaland

Wat komt er kijken bij het restaureren van een schilderij? Welke technieken gebruik je? Welke stappen doorloop je van A tot Z? Restaurateur Beatrix Laanen vertelt je er alles over! Zij restaureerde werken van Chris Lanooy.

Chris Lanooy is pottenbakker, glaskunstenaar en schilder, geboren in de smidse in Sint-Annaland. Het ligt daarom voor de hand dat De Meestoof zich voor zijn werk interesseert. In de loop van de tijd hebben ze een grote collectie van zijn werk opgebouwd, waaronder ook een aantal schilderijen. De meest recente aanwinst heeft jarenlang niet opgehangen, verzamelde stof en raakte beschadigd.

Meer interesse in de wetenschap van het restaureren? Dan kun je op 29 september ook bij:

De Meestoof terecht. Het museum kreeg een schilderij cadeau van de Zeeuwse schilder Chris Lanooy. “Hij is vooral bekend van zijn keramiek, maar toen wij oud glaswerk op kwamen halen bij iemand thuis, haalde de eigenaresse ook nog een schilderij van de kast. Dat bleek ook van hem te zijn”, zegt Bonnie Joossse, een medewerker van het museum enthousiast. “Echt een verrassing voor ons.” Het museum liet het Zicht op Giethoorn restaureren. “Het zat onder het stof, waardoor het een beetje vies was. Maar nu is het weer helemaal mooi.” Op de donderdag voor het Weekend van de Wetenschap vertelt de restaurateur alles over hoe het zicht op Giethoorn weer mooi werd.

http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteiten/hoe-restaureer-je-een-schilderij/

Organisatie: Streekmuseum De Meestoof

Naam activiteit: Biologie op z’n mooist – 20e Ee

Sint-Annaland

Op zaterdag 1 oktober geeft bioloog Louis Sauter les in het oude schoollokaal van Streekmuseum De Meestoof. In deze les gebruikt hij modellen, tekeningen en schoolplaten die populair waren in een tijd dat microscopen te duur waren voor klassikaal gebruik en foto’s, films en beamers er nog niet aan te pas kwamen.

Hoe ziet een grashalm, bloem of eikenbloesem er van binnen uit? Als je dat nu wilt weten, zoek je naar een filmpje of plaatje op internet, of je pakt een microscoop. Maar vóór de Tweede Wereldoorlog was er geen geld voor een microscoop in de klas, laat staan voor een filmpje. En wat moet je dan als je nieuwsgierig bent? De slimme Duitse vader en zoon Brendel maakten deze schitterende botanische modellen om planten mee te ontleden.

Zodat iedereen gemakkelijk kon zien waar de bloemblaadjes, stamper en stengel zitten! Ontdek zelf hoe verfijnd en vernuftig deze wetenschappelijke modellen zijn.

http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteiten/biologie-op-zn-mooist-20e-eeuw/

Organisatie: Zeeuwse Bibliotheek

Naam activiteit: Wetenschapsdag

Middelburg

Tijdens de Wetenschapsdag kun je je in het gebouw van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland naar hartenlust uitleven met allerlei populair wetenschappelijke activiteiten. Van kometen koken, scheikunde proefjes doen, zonne-energie bootjes bouwen tot virtual reality

ervaren; van 3D-printen, straling meten, objecten laten vliegen (of laten verdwijnen) tot de geluidsbarrière doorbreken… Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor circulaire economie.

http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteiten/wetenschapsdag/

Organisatie: Streekmuseum De Meestoof

Naam activiteit: Tholen in de Tachtigjarige Oorlog

Sint-Annaland

Op vrijdag 30 september houdt Joost van den Berge een lezing over de Tachtigjarige Oorlog op en rond Tholen, Sint Philipsland en Bergen op Zoom. Deze lezing is een aanvulling en verdieping bij de tentoonstelling die dit seizoen in het museum te zien is. Als student bouwkunde aan de TU in Delft deed Joost onderzoek naar de Linie van de Eendracht en de verdedigingswerken rond Bergen op Zoom. De Linie van de Eendracht was een van de oudste verdedigingslinies van Nederland. Het doel van de Linie was het beschermen van de scheepvaart over de Eendracht en het verdedigen van Zeeland, in het bijzonder Tholen, tegen een aanval van Spaanse troepen vanuit Noord-Brabant.

De 80-jarige Oorlog in Tholen

Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog is er de dreiging van een Spaanse aanval op de opstandige Zeeuwse steden en de regio rond Bergen op Zoom. Zo wordt in 1582 Steenbergen bezet door de Spanjaarden en wordt in 1588 de stad Bergen op Zoom belegerd door Parma. Ook wordt herhaaldelijk gepoogd het eiland Tholen te bezetten. Er worden zeeslagen geleverd, schansen en redoutes aangelegd. Bouwmeester David van

Orliens werd door de Staten van Zeeland belast met de bouw. Later, in 1712 braken de Fransen door de Linie en plunderden Tholen. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd de Linie weer gebruikt en na de capitulatie in mei 1940 opgeheven.

http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteiten/tholen-in-de-tachtigjarige-oorlog/

 

Lees ook:GPS-systemen gestolen uit tractors
Lees ook:Campingmedewerkers Sint Annaland zwaar mishandeld
Lees ook:Weekend van de wetenschap!
Lees ook:MuseumNa|8!
Lees ook:Drankrijder gewond na ongeluk!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>