Onderhoudswerkzaamheden molen De Nijverheid Sint-Maartensdijk

werk in uitvoering blog

SINT MAARTENSDIJK – Aan molen De Nijverheid in Sint-Maartensdijk zijn vanaf komende week onderhoudswerkzaamheden. Onder andere het hekwerk (latwerk, windborden etc. in de wieken) wordt vervangen en ook aan de roeden vinden werkzaamheden plaats om deze te ontroesten en te behandelen. Daarnaast komen er nieuwe molenzeilen. Ook staat er dit jaar een volledige schilderbeurt van de molen op de planning.

Roeden onthekken

De roeden worden ‘onthekt’ (het houtwerk wordt eruit gezaagd) en daarna met een telescoopkraan uit de askop getakeld en afgevoerd naar een straalbedrijf. Hier worden ze gemeten op de plaatwerkdikte, gestraald en gecoat conform de laatste eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het inwendige deel van de roedes wordt daarbij ook volledig behandeld met een roestwerende ML-coating. Omdat de roeden dan uit de gietijzeren askop van de molen zijn, kan deze ook inwendig ontroest en behandeld worden.

Roeden ophekken

Nadat de roeden zijn gestraald en gecoat gaan ze naar de werkplaats van Molenmakersbedrijf Berkhof waar ze eenzijdig nieuw worden ‘opgehekt’ voor vervoer terug naar de molen. De andere zijde van de roeden die nog door de askop moeten om ze terug te plaatsen, wordt volledig ‘voorgehekt’ op de werkplaats en na markering weer uit elkaar gehaald om pas ter plaatse weer te worden aangebracht. Al het te schilderen houtwerk in de roeden wordt op de werkplaats bij de molenmaker volledig geschilderd en na plaatsing ter plaatse waar nodig bijgewerkt. Als de roeden teruggeplaatst zijn betekent dit dat de volledige roeden en de askop niet meer door de schilder behandeld hoeven te worden.

Planning en kosten

Het onthekken van de roeden staat voor dinsdag 21 maart gepland om vervolgens woensdag 22 maart rond 07.30 uur de roeden van de molen te takelen en af te voeren. Tijdens het kraanwerk wordt de Oudelandseweg in overleg met de wegbeheerder tijdelijk afgesloten. Na ongeveer vijf weken worden de roeden op de molen teruggeplaatst. De kosten van alle werkzaamheden bedragen inclusief vier nieuwe zeilen ca. € 32.000,00 excl. btw.

 

Lees ook:Onderhoudswerkzaamheden molen
Lees ook:Beleef Zonnemaire…met draaiende molen
Lees ook:Werkzaamheden Sluis!
Lees ook:Stemmen op de molen!
Lees ook:Werkzaamheden molens!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>