Crowdfunding succesvol bij culturele initiatieven

eurobiljetten

MIDDELBURG - Crowdfunding brengt mensen, die willen investeren in projecten, die geld nodig hebben bij elkaar. Waar crowdfunding begon als een initiatief om creatieve projecten te financieren, is het in korte tijd uitgegroeid tot een miljardenindustrie. In de eerste helft van 2016 is er in Nederland zo’n 170 miljoen euro opgehaald met crowdfunding. (Bron: onderzoek crowdfundingsbureau Douw&Koren.)

Zes succesvolle crowdfundingsprojecten

Geef de Oostbeer haar naam!

Het metselwerk van de Oostbeer in Vlissingen, een Napoleontisch vestingwerk dat dient om binnenwater in de stad te scheiden van het zeewater daar buiten, verkeerde jarenlang in slechte staat. De Provincie Zeeland stelde vanaf 2012 een subsidie van € 344.000 beschikbaar voor de restauratiekosten. De gemeente Vlissingen leverde een bijdrage van € 150.000 voor de metselwerken en de opbouw van het vestingwerk. Om de Oostbeer aan de buitenkant herkenbaar te maken als cultureel erfgoed startte Stichting Vestingwerk Vlissingen een crowdfundingsactie om € 4000 op te halen voor het woord ‘Oostbeer’ in stalen letters op de buitenmuur. Iedereen die de Oostbeer een warm hart toedraagt, kon meedoen en de Oostbeer steunen. En dat is gelukt. Er is maar liefst € 5.995 opgehaald.

Ervaren crowdfunder Nienke van Heulen gemeente Vlissingen:
“Crowdfunden kun je niet alleen. Met onze campagne zijn we begonnen met een klein netwerk en dat hebben we steeds meer en meer uitgebreid. We hebben uiteraard veel gedaan aan promotie en activiteiten georganiseerd.  Samen met betrokken, enthousiaste inwoners en ondernemers. Zo hebben we onder andere een inloopmiddag en een Nacht van de Nacht gehouden in de Oostbeer omdat je steeds moet laten zien waarvoor je het doet. Het gaat bij crowdfunden eigenlijk niet eens om geld, maar om het feit dat je samen met betrokken en enthousiaste mensen iets voor elkaar krijgt en daarbij aan een community bouwt. De unieke waarde van crowdfunding is niet het geld. Het is het verbinden van bedrijven en particulieren aan jouw project.”

3D-printing collectie ontwerper Ineke Otte

Zeeuws ontwerper/kunstenaar Ineke Otte wil met haar duurzaam gemaakte 3D-printing sieradenlijn en 3D-printing producten iedereen op een unieke manier de natuur laten beleven.

“Mijn droom is mensen wereldwijd blij maken met mijn sieraden, kunst en design. Wat fijn dat zoveel mensen al genieten van mijn werk. Ik volg mijn passie en zet mijn creatieve gedachten om in unieke producten. Ik wil onderzoek doen naar nieuwe materialen en technieken om een nieuwe collectie te realiseren en mijn bestaande concept ‘ode aan de natuur’ uitbreiden met nieuw werk.
Om mijn collectie te kunnen ontwerpen heb ik een crowdfundingsactie opgezet.
Doel was om € 10.000 op te halen en dat is ruim behaald met € 13.250.
Helemaal super want hierdoor kon ik mijn project echt gaan uitvoeren.
Het was geweldig dat zoveel mensen mijn project steunden en dat we het samen mogelijk maakten. Als tegenprestatie kon men een product naar keuze in mijn studio uitzoeken. Ik hou iedereen op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen via: www.inekeotte.com.”

 

Lees ook:Help de Oostbeer aan een naam!
Lees ook:Nacht van de Nacht: kijkje bij de Oostbeer!
Lees ook:Oostbeer open!
Lees ook:Oostbeer bekijken!
Lees ook:Vlissingse Paaszaterdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>