Onthulling gedenkplaat Belgische vluchtelingen

HULST – Op Bevrijdingsdag – vrijdag 5 mei – wordt in Hulst de plaat ter nagedachtenis aan de opvang van honderdduizenden Belgische vluchtelingen in Zeeuws-Vlaanderen in 1914 onthuld. De gedenkplaat is een initiatief van de Orde van de Prince – afdeling Hulst – en is gefaciliteerd door de Orde van de Prince – gewest Oost- en Zeeuws-Vlaanderen. Diverse sponsoren hebben een bijdrage geleverd.

De vluchtelingen van weleer
Honderdduizenden Belgen voelden zich in het najaar van 1914 niet meer veilig in eigen land en besloten te vluchten. Heel wat vluchtelingen uit Antwerpen gingen richting Roosendaal, maar ook heel wat Belgen kozen voor Zeeuws-Vlaanderen. Zij kregen onderdak in onder meer gebouwen zoals scholen en kerken, maar ook vele burgers zetten hun deuren open en vingen de vluchtelingen op.

Programma bijeenkomst
Voorafgaand aan de onthulling van de gedenkplaat, vindt er in het stadhuis in Hulst een bijeenkomst (voor genodigden) plaats. Deze bijeenkomst vangt aan om 15.00 uur. Naast een toespraak van burgemeester Jan-Frans Mulder wordt het woord gevoerd door vertegenwoordigers van de Orde van den Prince. Mevrouw Tine Ruysschaert geeft een voordracht en violist Mathieu van Bellen zorgt voor de muzikale omlijsting. Er is tevens een lezing door mevrouw Misjoe Verleyen, auteur van Augustus 1914: Belgen op de vlucht.

De gedenkplaat wordt aan het einde van de bijeenkomst onthuld door mevrouw Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw.

De gedenkplaat
De gedenkplaat krijgt een plaatsje aan het stadhuis te Hulst – onderaan de toren. De plaat is ontworpen door kunstenaar Ronny Ivens uit Hulst. Het is een dikke messingplaat met opschrift met een gewicht van zo’n 65 kg.

Lees ook:En de Koninklijke lintjes gaan naar….
Lees ook:Met succes bedrijf starten in Zeeuws-Vlaanderen!
Lees ook:Nieuwe uitdagingen voor samenwerking Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en (Zeeuws-)Vlaanderen!
Lees ook:96 Zeeuwse Koninklijke onderscheidingen!
Lees ook:Uitreiking Koninklijke Onderscheiding!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>