Zo voorkom je internetgijzeling

laptop vrouw

MIDDELBURG – De wereld is afgelopen maand opgeschrikt door een cyberaanval van grote omvang. Tienduizenden computers in bijna honderd landen werden besmet met zogenoemde WannaCry ransomware. Ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, versleutelt data op de geïnfecteerde computer waardoor je als gebruiker nergens meer bij kan. De systemen en bestanden worden pas vrijgegeven als je losgeld betaalt. Bekijk de DELTA-tips om ransomware te voorkomen.

Hoe worden je bestanden gegijzeld?

Malware (malicious software) is de algemene naam voor virussen, ransomware en andere kwaadwillende software. Je systemen kunnen ongemerkt besmet raken door malware na het klikken op een link in een chat of een e-mail of door het downloaden van een bestand. Een besmetting kan ook worden veroorzaakt door het openen van een besmette bijlage in een phishing e-mail. Dat is een e-mail die afkomstig lijkt van een bekende afzender, maar dit niet is.

Software updaten

Het is belangrijk altijd updates van je programma’s te installeren. In het geval van WannaCry gebruikten criminelen een kwetsbare plek in de software van Microsoft om computers over te nemen. Op 14 maart heeft Microsoft het lek gedicht en de update beschikbaar gesteld aan gebruikers.

Betalen of niet?

Opsporingsdiensten en IT-beveiligingsbedrijven hebben de krachten gebundeld om de activiteiten van cybercriminelen die banden hebben met ransomware te verstoren. Zij adviseren nooit geld over te maken, omdat je hiermee deze vorm van criminaliteit in stand houdt. Daarnaast biedt betalen geen garantie op het daadwerkelijk vrijgeven van je bestanden.

Tips

De website nomoreransom helpt je bij het ontsleutelen van je digitale bestanden zonder de criminelen te betalen. Op deze website vind je belangrijke ransomware preventietips, we zetten ze voor je op een rij:

1) Maak zoveel en zo vaak mogelijk een back-up  Dit maakt het makkelijker om je bestanden en systemen na besmetting met ransomwareinfectie weer terug te zetten. Vergeet niet het medium met de backup weer los te koppelen van de computer waarop je werkt. Weten hoe je het beste een back-up kunt maken? Lees hier onze tips
2) Een actueel virusprogramma beschermt je systeem tegen onder andere gijzelsoftware.
3) Je besturingssystemen en software moeten altijd up-to-date zijn op al je apparaten. Zet daarom je automatische updates aan of controleer regelmatig of er nieuwe updates beschikbaar zijn.
4) Wees altijd alert. Een gezond wantrouwen kan je helpen besmetting te voorkomen. Open nooit bijlages van onbekende afzenders, of beter nog: open de mail helemaal niet.
5) Heb je bestanden ontvangen of gedownload met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’ en ben je niet zeker van de herkomst? Open de bijlage niet en verwijder de e-mail direct. Internetcriminelen gebruiken verschillende extensies om een kwaadaardig bestand te verhullen als een video, afbeelding of document.
6) Per ongeluk toch iets verkeerds aangeklikt? Aarzel dan niet en verbreek onmiddellijk de verbinding met het internet en met andere netwerkconnecties om verspreiding te voorkomen. Dit kan simpelweg door de internetkabel uit de computer te halen, de WiFi uit te schakelen of het modem of de router uit te zetten. Uiteraard is het vervolgens aan te raden de computer uitgebreid te scannen.

Als internetprovider doet DELTA er alles aan om ervoor te zorgen dat je onbezorgd kunt internetten. De medewerkers van het Network Operations Centre houden 24 uur per dag en het hele jaar door het internetverkeer in de gaten dat Zeeland inkomt en de provincie weer verlaat. Zij kunnen niet zien welke informatie wordt vervoerd (zoals een webadres), maar zodra er afwijkend gedrag wordt opgemerkt, gaat het alarm af. Zij stellen de ‘bron van ellende’ letterlijk in ‘quarantaine’ met behulp van een geautomatiseerd systeem. Als het één computer is, dan blokkeert deze, zodat het virus of de ransomware zich niet verder kan verspreiden.

Lees ook:Politie waarschuwt consumenten en bedrijven bij start nieuwe werkweek voor gijzelsoftware
Lees ook:Mijn computer is gekaapt en er wordt losgeld geëist, wat nu?
Lees ook:Nepmails Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
Lees ook:Oplichting door politie ransomware!
Lees ook:Voorlichtingsbijeenkomst Opslaan in de Cloud

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>