Wie krijgt uw gegevens?

vraagteken kat

HULST – In de Basisregistratie personen (BRP) worden de persoonsgegevens bijgehouden van iedereen die in Nederland woont. Ook de persoonsgegevens van mensen in het buitenland die een relatie hebben met de Nederlandse overheid, staan erin. De overheid gebruikt deze persoonsgegevens om haar taken uit te kunnen voeren. Zo heeft de Belastingdienst de gegevens nodig om belastingen te heffen.

In de BRP staan onder andere de volgende persoonsgegevens:

- naam, voornamen, geboortedatum, geboorteplaats en geboorteland;
- gegevens over de ouders;
- gegevens over huwelijk en geregistreerd partnerschap;
- gegevens over kinderen;
- gegevens over nationaliteit en eventueel over het verblijfsrecht;
- verblijfplaats (adres);
- het burgerservicenummer (BSN).

Overheidsorganisaties die voor de uitvoering van hun taken persoonsgegevens nodig hebben, ontvangen informatie uit de BRP. Bijvoorbeeld de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij gebruiken uw persoonsgegevens om hun beslissingen goed af te stemmen op uw situatie. Gemeenten zelf maken ook gebruik van de BRP.
De persoonsgegevens in de BRP zijn niet openbaar. Overheidsinstanties bewaken uw privacy en gebruiken uw gegevens alleen om hun taken uit te voeren.

Verstrekkingen aan derden
Naast de verstrekking van gegevens uit de BRP aan overheidsorganisaties, worden door de gemeente ook gegevens uit de BRP verstrekt aan derden. Dit mag alleen wanneer:

- het gebruik van die gegevens is voorgeschreven in een algemeen verbindend voorschrift  (bijvoorbeeld een curator of advocaat die een dagvaarding op een adres wil uitbrengen);
- de derde voorafgaande schriftelijke toestemming heeft van de ingeschrevene over wie de gegevens worden verstrekt;
- de verstrekking aan een derde in de gemeentelijke verordening is opgenomen ten behoeve van het verrichten van werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijk belang.

U kunt de gemeente schriftelijk verzoeken om aan bepaalde instanties geen gegevens over u uit de BRP te verstrekken.
Wilt u weten aan wie in het afgelopen jaar gegevens over u zijn verstrekt uit de BRP? Dan kunt u dit schriftelijk opvragen bij de gemeente. Binnen vier weken krijgt u dan kosteloos een overzicht thuisgestuurd.

Voor meer informatie over gegevensverstrekking BRP kunt u terecht bij de gemeente Hulst, op tel. 14 0114 of op www.wiekrijgtmijngegevens.nl

 

Lees ook:Uw persoonsgegevens bij de overheid, inzage en geheimhouding!
Lees ook:Geheimhouding
Lees ook:Geheimhouding persoonsgegevens
Lees ook:Beperking van verstrekking van persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP)!
Lees ook:Rechten van de burger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>