Damherten kunnen op de Haringvreter leven

damhert

MIDDELBURG – In opdracht van de Provincie Zeeland en Staatsbosbeheer heeft onderzoeksinstituut Alterra onderzocht of de Haringvreter voldoende ruimte en voedsel biedt voor een levensvatbare populatie damherten. Het rapport is vandaag uitgebracht. Conclusie van Alterra is dat de Haringvreter voldoende ruimte en voedsel biedt voor de damherten.

Haringvreter

De Haringvreter is een bijzonder gebied in het Veerse Meer waar damherten leven. De dieren zijn nakomelingen van gehouden damherten. Over de mogelijkheden voor het beheer is lang discussie geweest. Het Ministerie van EZ bepaalde in 2015 dat de damherten onder de bescherming van de Flora- en Faunawet vielen. Provincie Zeeland en Staatsbosbeheer hebben daarop aan Alterra gevraagd te onderzoeken of de Haringvreter voldoende ruimte en voedsel biedt voor de groeiende populatie damherten.

Kern rapport

Conclusies en bevindingen uit het rapport vragen om heroverweging van het Provinciaal beleid en het monitoren van effecten op de natuur.

De Haringvreter is een geschikt gebied voor damherten. Dit betekent dat er een derde leefgebied kan bijkomen, naast de Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren. De Provincie Zeeland, neemt de uitkomst mee bij de omzetting van de Natuurvisie in beleid. Dit traject start binnenkort en zal naar verwachting eind 2018 zijn definitieve beslag krijgen.

In het rapport wordt de ondergrens voor een duurzame instandhouding van een populatie damherten gesteld op ca 40-50 dieren. Harde informatie over negatieve effecten van de damherten op de Haringvreter ontbreekt tot op heden. Hiervoor is verder onderzoek noodzakelijk. Staatsbosbeheer hecht waarde aan de instandhouding van een duurzame populatie damherten op de Haringvreter en gaat de effecten op de natuur monitoren om het beheer van de damherten in de toekomst mogelijk te kunnen maken.

Lees ook:Natuurbeheer!
Lees ook:Partij voor de Dieren: Stop jacht vanwege strenge winter
Lees ook:Marianne Thieme (PvdD) ruimt Zeeuwse troep op
Lees ook:Rijksdiensten genereren in Zeeland een economisch effect van € 246,5 miljoen per jaar!
Lees ook:Plan Perkpolder!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>