Sinterklaasspecial (7): Zwarte Piet, mag hij wel, of mag het niet?!?

MIDDELBURG – Het vrolijke feest rondom Sinterklaas ligt helaas ook onder vuur. Dat heeft van alles te maken met zijn knecht Zwarte Piet. “Teveel herinnering aan de slavernij, discriminerend en niet meer van deze tijd”, vinden de tegenstanders.

Voorstanders vinden dat “hun” zwarte Piet vooral zwart moet blijven. Toch heeft de aanhoudende discussie effect. Er verschijnen meer Pieten met zwarte vegen en onder andere ook witte en gele Pieten. Of Pieten met groen in plaats van zwart haar.

Niet weg te denken

In 1850 deed de donkere knecht (nog naamloos) van Sinterklaas zijn intrede. Als snel ging men hem Pieter en Pietermansknecht noemen. In 1895 werd dat meer en meer Zwarte Piet. Canadese soldaten hielden net de Tweede Wereldoorlog een Sinterklaasfeest met heel veel Zwarte Pieten. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken.

https://youtu.be/LurEuv7LjMU

 

Lees ook:Is zwarte Piet nog welkom in Zeeland?
Lees ook:Zwarte Pietentaart grote hit!
Lees ook:Sinterklaas in de problemen met pakjesboot bij Vrouwenpolder!
Lees ook:Zwarte Piet in gevaar?!?
Lees ook:Zwarte Piet nog steeds populair in Zeeland!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>