NIX 18: een zaak van iedereen

dronken kind

SLUIS - Jongeren die alcohol of tabak willen kopen hebben nog lang niet altijd een ID bij de hand. Bovendien vragen verstrekkers er ook niet altijd naar. Daarom wordt ook in de gemeente Sluis van 7 tot en met 14 september de actieweek ‘NIX zonder ID’ gehouden.

Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Ook zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes. Bijvoorbeeld in het café, de sportkantine, het park en op straat. Die leeftijdsgrens is er niet voor niks. Alcohol is schadelijk voor de gezondheid, is kankerverwekkend en kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren onder de 24 jaar flink verstoren. Daarom is het naleven van NIX 18 een zaak van ons allemaal!
ID altijd mee – wat kunnen jongeren doen?
Het gebeurt nog te weinig dat jongeren spontaan hun legitimatiebewijs laten zien bij de aankoop van alcohol. Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, horeca en sportkantines is het moeilijk om de juiste leeftijd van de kopers in te schatten en wordt het tonen van de ID nog vaak genegeerd of ‘vergeten’. Als jongeren tot 25 jaar spontaan hun ID laten zien bij de aankoop van alcohol, zou dit enorm helpen.

 

Invloed van ouders

Vrienden en familie spelen ook een grote rol. Geregeld geven zij minderjarigen alcohol. Ouders bedoelen het vaak goed en denken dat het beter is dat hun zoon of dochter thuis een biertje drinkt dan buiten de deur. Maar niks is minder waar. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die thuis leren drinken uiteindelijk meer gaan drinken dan jongeren die dat thuis niet deden. En kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcoholgebruik, drinken pas op latere leeftijd.

Wat kunnen verstrekkers doen?

Ook verstrekkers van alcohol kunnen nog veel verbeteren. Consequent vragen naar een ID is nodig om de verkoop van alcohol aan minderjarigen aan banden te leggen. Het is niet altijd makkelijk om naar een ID te vragen, maar het is de regel en in het belang van ons allen om het te doen. Want NIX18: daar zorgen we samen voor!

Dit artikel wordt u aangeboden door de campagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’. Onder deze naam werken alle Zeeuwse gemeenten samen met GGD Zeeland, Indigo Preventie, Politie Zeeland-West-Brabant en andere maatschappelijke partners om het alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar terug te dringen en schadelijk alcoholgebruik door jongeren van 18 t/m 23 jaar tegen te gaan. Kijk op www.laatzenietverzuipen.nl voor meer informatie.

 

 

Lees ook:NIX zonder ID!
Lees ook:Meer acceptatie voor norm NIX18!
Lees ook:Jonge indrinkers!
Lees ook:Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!
Lees ook:Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>