Kerstweetjes….

Leuk, speciaal voor deze kerstperiode een aantal kerstweetjes…..

De tijd van een emmer water en dweil achter de kerstboom met kaarsjes om brand te voorkomen, is wel voorbij. Toch is het belangrijk om de brandveiligheid in de gaten te houden. Zeker met zoveel brandende kaarsen in de buurt. Dus een brandblusser of andere middelen. En misschien toch dan maar een bak met water in de buurt.

De kerststal staat bij velen in de kamer. Wist u dat het bedacht is door Franciscus van Assisi. Hij kwam in 1223 op het idee om in het Italiaanse dorp Greccio een levende kerststal te plaatsen. Geïnspireerd door vertalingen uit het evangelie van Lucas. Daarin is te lezen dat Jezus in een kribbe werd gelegd omdat er geen plaats was in de herberg.  En de plek waar de kribbe met Jezus stond is de stal.

Vooral basisscholen houden de laatste schooldag voor de kerstvakantie nog steeds een speciale dag. Bijvoorbeeld met een kerstmusical, vertelling of een kerstontbijt. Of het kerstverhaal met daarin aandacht voor naastenliefde, opoffering en vrijgevigheid. En nog altijd worden er kerstliedjes gezongen.

Emigranten

En ik zal het nu maar onthullen: De Kerstman is voortgekomen vanuit het fenomeen…Sinterklaas. Emigranten hebben het meegenomen naar Amerika. Daar is het Santa Claus geworden. Als je het goed bekijkt heeft de Kerstman dezelfde gebruiken als Sinterklaas. Hij heeft een lange baard, rode kleding en geeft cadeautjes. Onze tegenwoordige Kerstman is eigenlijk vanuit de commercie in de Verenigde Staten ontstaan. Het  is rond de dertiger jaren van de vorige eeuw bedacht door de reclame-schrijvers van Coca Cola.

Kerstweerspreuken

Misschien kent u de weerspruiken uit het verleden nog. Vliegen op Kerstdag de muggen rond, dan dekt op Pasen het ijs de grond.

Of deze: Zit op Kerstmis de kraai nog in ‘t klavergroen, op Pasen zal hij ‘t in ‘t sneeuwveld doen.

En om het af te leren: Kerstmis nog altijd niet koud, wordt de winter nooit heel stout.

 

 

 

Lees ook:Haalt Pasen Kerstmis in?
Lees ook:Sinterklaasfeest voor altijd gekleurd!
Lees ook:Ruim helft van Zeeuwse kinderen krijgt kerstcadeau!
Lees ook:Lamzakken mollen lammetjes
Lees ook:De Kerstman van Riet en Piet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>