Een duik nemen? Let op het zwemwater!

GOES – De eerste warme week van deze zomer is achter de rug. Met nog een aantal weken zomer in het vooruitzicht, zullen er nog heel wat duiken in natuurwater worden genomen. Maar let op: zwemmen in natuurwater kan risico’s voor uw gezondheid met zich meebrengen. De GGD Zeeland geeft u een aantal tips om veilig het water in te gaan en er gezond weer uit te komen.

Bij aanhoudende warmte kan de kwaliteit van natuurwater sterk teruglopen door de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Zwemmers lopen daardoor risico om ziek te worden. Dit risico doet zich natuurlijk niet of nauwelijks voor in zwembaden. Als u in natuurwater gaat zwemmen, neem dan de volgende tips als leidraad:

Tips voor veilig zwemmen in natuurwater
• Informeer van tevoren naar de kwaliteit van het natuurwater. Op de website van de provincie Zeeland staat informatie over de kwaliteit van het natuurwater in Zeeland.
• Let ter plaatse op eventuele waarschuwingsborden.
• Probeer zo min mogelijk water binnen te krijgen.
• Zwem niet in een algenlaag, in de buurt van zuiveringsinstallaties of veel boten, of in water waar ratten of dode vogels zijn.

Gezondheidsklachten
Na het zwemmen in verontreinigd natuurwater kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals misselijkheid, braken, diarree, huidirritaties, wonden en oog- en oorklachten. Wanneer u na het zwemmen deze klachten krijgt, neem dan contact op met uw huisarts en meldt de klachten ook bij de GGD (0113 – 249 456). Na een melding onderzoekt de GGD de mogelijke relatie tussen de kwaliteit van het natuurwater en de gemelde gezondheidsklachten.

Ziekteverwekkers
Gezondheidsklachten door zwemmen in verontreinigd natuurwater kunnen onder meer ontstaan door blauwwieren of blauwalgen en (kruis)kwallen. Ook zwemmersjeuk en (zeldzaam) botulisme kunnen voorkomen. De klachten variëren van hinderlijk en ongevaarlijk tot (zeer) ernstig.

Meer informatie
Uitgebreide informatie over veilig zwemmen in natuurwater is te vinden op de website van de GGD Zeeland: www.ggdzeeland.nl/veiligzwemmen. Bij twijfel of klachten over de kwaliteit van natuurwater in Zeeland kunt u contact opnemen met de provincie Zeeland via de zwemwatertelefoon:
0118 – 631 967 (tijdens kantooruren) of per e-mail: [email protected].

Lees ook:Provincie helpt bij veilig en gezond zwemmen
Lees ook:Gebruik ogen en neus voordat u gaat zwemmen
Lees ook:Negatief zwemadvies voor strand Ritthem!
Lees ook:Start zwemwaterseizoen!
Lees ook:Illegaal zwemmen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>