Vleeshal directeur Lorenzo Benedetti en Mark Manders naar de Biënnale van Venetië 2013!

MIDDELBURG – Benedetti, sinds 2008 directeur van SBKM/De Vleeshal in Middelburg, is een curator die bewezen heeft een mooie hand van presenteren te hebben. Het is duidelijk dat Mark Manders in hem groot vertrouwen stelt en dat beiden elkaar inspireren.

‘Het is fantastisch om Nederland te kunnen representeren in Venetië en het is een grote eer om een tentoonstelling te mogen maken in het prachtige paviljoen van Gerrit Rietveld. Het is bijzonder om voor het eerst een Zeeuwse instelling, De Vleeshal, naar Venetië te brengen.’ (Lorenzo Benedetti)

De presentatie ‘Room with Broken Sentence’ van curator Lorenzo Benedetti (1972) en beeldend kunstenaar Mark Manders (1968) is door het Mondriaan Fonds uitgeroepen tot Nederlandse inzending voor de 55ste editie van de Biënnale van Venetië, die in 2013 zal plaatsvinden. Hiermee volgt het Mondriaan Fonds het advies van een jury, die uit vier eerder geselecteerde voorstellen het plan van Benedetti en Manders koos.

De keuze viel op het plan van Benedetti en Manders in de eerste plaats omdat Manders een uitstekende en vooraanstaand kunstenaar is, wiens consistente manier van werken heeft geleid tot een indrukwekkend oeuvre dat ook in het internationale veld in Venetië op veel belangstelling zal kunnen rekenen. Bovendien is het plan van Benedetti en Manders visueel sterk, gelaagd en zal het veel bijzondere energie brengen in het Rietveld Paviljoen.

De voorgestelde werken van Manders vormen volgens de jury gezamenlijk een coherent geheel, dat het fantastische van zijn oeuvre goed vertegenwoordigt. Alle werken combineren een zeker mysterie met een grote visuele aantrekkingskracht. Manders’ gebruik van materiaal, waarbij niets is wat het lijkt (epoxy ziet eruit als klei, klei wordt brons en brons lijkt hout), versterkt die mysterieuze beeldkracht.

De jury is er van overtuigd dat het duo Manders / Benedetti garant staat voor een sterke presentatie in Venetië, die zal bijdragen aan de positieve uitstraling van hedendaagse beeldende kunst uit Nederland.

‘Het is fantastisch om Nederland te kunnen representeren in Venetië en het is een grote eer om een tentoonstelling te mogen maken in het prachtige paviljoen van Gerrit Rietveld’. (Lorenzo Benedetti)

De drie andere geselecteerde voorstellen waren: ‘Where the heart is’ van Sacha Bronwasser, Peter van Hoof en Guido van der Werve; ‘Ourhouse Year Zero’ van Xander Karskens en Nathaniel Mellors; en ‘The Road to Serfdom, the Imperial Overstretch’ van Sue-an van der Zijpp, Mark Wilson en Folkert de Jong. De jury was onder de indruk van de kwaliteit en de energie van alle vier de plannen.

De jury bestond uit Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Defne Ayas (directeur Witte de With, Rotterdam), Jan Debbaut (freelance curator, eerder directeur Van Abbemuseum, Eindhoven en directeur collecties Tate Museums, Londen) en Rein Wolfs (directeur Kunsthalle Fridericianum, Kassel). Voorzitter zonder stemrecht was Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds.

Het Mondriaan Fonds is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending op de Biënnale van Venetië. Voor de 55ste editie maakte het Mondriaan Fonds voor het eerst gebruik van een open call aan curatoren, die werden opgeroepen om met een beknopt plan te komen passend bij een statelijke manifestatie. Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds: ‘Dat 79 curatoren gehoor gaven aan die oproep is geweldig en getuigt van de grote ideeënrijkdom die er is in ‘het veld’. Het bewijst dat de open call heeft gewerkt. De Biënnale vindt plaats van 1 juni tot 24 november 2013.

Lees ook:Vleeshal directeur Lorenzo Benedetti en kunstenaar Mark Manders staan op de Shortlist voor de Biënnale van Venetië!
Lees ook:Met De Vleeshal naar Venetië!
Lees ook:Symposium Terug in de toekomst in De Vleeshal!
Lees ook:De Vleeshal: The Moon Has a Complicated Geography!
Lees ook:‘Vleeshal’ kunstenaars op Shortlist Prix de Rome 2013!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>