Onder de 16 alcohol? Dat kan uw kind duur komen te staan!

dronken jeugd blog
KAPELLE – De Drank- en Horecawet is per 1 januari van dit jaar veranderd. Jongeren onder de 16 jaar mogen geen alcoholhoudende drank bij zich hebben als ze op straat zijn of op andere plekken in de openbare ruimte, zoals een winkelcentrum, station, park, in de horeca, op het schoolplein of in de sportkantine. Met de invoering van deze wet worden jongeren onder de 16 jaar strafbaar als ze wel alcohol bij zich hebben. Wat houdt strafbaarstelling in? Als jongeren zich niet aan deze wet houden kunnen zij een boete krijgen van € 45,-. Indien er sprake is van overlastgevend gedrag onder invloed van alcohol kunnen zij ook een Halt-afdoening krijgen.

Waarom deze boete voor jongeren onder de 16 jaar?

De wet is aangescherpt omdat alcoholgebruik schadelijk is voor de gezondheid van jongeren. Alcohol is extra ongezond tijdens de groei. Het verstoort de ontwikkeling van de hersenen en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag van jongeren. Wanneer uw kind regelmatig alcohol drinkt heeft dit met name een nadelig effect op het leervermogen, het geheugen, het concentratievermogen en het ruimtelijk inzicht. Ook is er een duidelijke relatie tussen overmatig drankgebruik en slechtere schoolprestaties. Tevens is aangetoond dat hoe eerder jongeren beginnen met drinken, hoe groter de kans is dat ze later verslaafd raken. Bovendien leidt drankgebruik door jongeren vaak tot veel overlast.

De boete voor jongeren die alcohol in hun bezit hebben in de openbare ruimte is maar één van de nieuwe maatregelen. De overheid stelt in de Drank- en Horecawet ook strengere regels voor de verkopers van alcoholhoudende dranken.

Wat kunt u doen?

Stel de regel: niet drinken tot tenminste 16 jaar en blijf consequent. Informeer uw kind over de strafbaarstelling onder de 16 jaar.Kijk voor meer informatie over dit onderwerp en tips op www.laatzenietverzuipen.nl.

Lees ook:Maak afspraken met uw kind over alcohol tijdens carnaval!
Lees ook:Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!
Lees ook:Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!
Lees ook:Verzuip je kennis niet!
Lees ook:Laat Ze Niet Verzuipen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>