Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!

dronken jeugd blog
MIDDELBURG – Belangrijk nieuws voor ouders en jonge drinkers: Per 1 januari 2014 wijzigt de Rijksoverheid de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Vanaf deze datum mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol bij zich hebben op voor publiek toegankelijke plaatsen. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete. Ook mogen verkopers geen alcohol meer verkopen aan jongeren onder de 18. Ook zij zijn strafbaar wanneer ze dat wel doen.

Voor sterke drank bestond de leeftijdsgrens van 18 jaar al, vanaf 2014 gaat deze grens ook gelden voor zwak alcoholhoudende drank. De leeftijdsgrens van 18 jaar is een maatregel ter bescherming van de gezondheid van jongeren.
In toenemende mate toont onderzoek aan dat alcohol zeer schadelijke gezondheidseffecten kan hebben voor jongeren. Jongeren raken sneller onder invloed en lopen bijvoorbeeld een verhoogd risico op alcoholvergiftigingen. Steeds meer onderzoek laat ook zien dat alcohol schadelijk is voor het ontwikkelde brein van jongeren en dat jongeren die vroeg beginnen met drinken op latere leeftijd meer risico lopen op verslavingsproblemen. Daarnaast lopen jongeren onder invloed meer risico op (verkeers)ongevallen, presteren ze slechter op school, raken ze sneller betrokken bij agressie en vandalisme en hebben ze vaker onveilige seks.

Als een jongere alcohol bij zich heeft of drinkt op straat en op plekken zoals een winkelcentrum, station, park, horeca of sportkantine, kan hij/zij een boete krijgen. Ook als de fles of het blikje nog dicht is. De politie of een toezichthouder van de gemeente kan deze boete uitdelen. De hoogte van de boete is € 45,- voor jongeren tot 16 jaar en € 90,- voor 16- en 17 jarigen.

Verkopers zijn strafbaar als ze zich niet houden aan de leeftijdsgrens en zullen nog meer als vroeger overgaan tot een ID-check als een jongere alcohol wil kopen. Ook zullen veel verkopers op de verkoopplekken bekend maken dat een ID-check tot 25 jaar gebruikelijk is.

Wat is voor ouders belangrijk om te weten? De boete geldt niet als een jongere onder de 18 jaar in huiselijke kring alcohol in bezit heeft. Maar alcoholgebruik brengt voor jongeren veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Ouders kunnen een gezonde ontwikkeling van hun kind(eren) bevorderen door alcoholgebruik niet toe te staan tot 18 jaar, ook thuis niet. Voor adviezen over alcohol en opvoeden kunt u kijken op www.hoepakjijdataan.nl.

Laat ze niet (ver)zuipen!
Onder de naam Laat ze niet (ver)zuipen! werken de dertien Zeeuwse gemeenten, GGD Zeeland, Indigo Preventie, Politie Zeeland en andere maatschappelijke partners samen om het overmatig alcoholgebruik onder Zeeuwse jongeren aan te pakken. Op www.laatzenietverzuipen.nl vindt u meer informatie over de verhoging van de leeftijdsgrens en tips voor ouders over alcohol en opvoeden.

Lees ook:Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!
Lees ook:Jonge indrinkers!
Lees ook:Blaasactie Laat ze niet (ver)zuipen!
Lees ook:Dronken jongen niet naar eindfeest school!
Lees ook:NIX 18: een zaak van iedereen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!

  1. Jan de Vries

    nog meer dan* vroeger.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>