Calvijn College Goes wint eerste prijs INESPO!

inespo 2 blog
GOES – Twee leerlingen van het Calvijn College in Goes hebben afgelopen donderdag de eerste prijs gewonnen op de vijfde internationale duurzaamheidsolympiade INESPO.

De prijs bestaat uit deelname aan Intel Isef, een soortgelijke olympiade in de Verenigde Staten, om daar Nederland te vertegenwoordigen. 6 juni tussen 19.30 en 21.30 uur vond de officiële prijsuitreikingsceremonie plaats in de Schouwburg in Middelburg.

De vijftienjarige Wouter Boot en Robert de Bruijne presenteerden op 3 en 4 juni hun oplossing voor een duurzaamheidsprobleem in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Zij streden hier tegen circa 300 andere scholieren vanuit 41 landen. De twee jongens bedachten met hun project Desert Vapor een manier om van zeewater drinkwater te maken in landen waar een groot drinkwatertekort is. De jongens ontworpen een pijp hiervoor, waarin het zeewater door verhitting door de zon verdampt en condenseert in schoon water in een ander gedeelte van de pijp. De jury, onder leiding van prof. dr. ing. Jacques Reijniers (Nyenrode Business Universiteit) was blij verrast door de kwaliteit van dit project.

De tweede prijs gaat naar vijf leerlingen van het Pius X College in Almelo. Ook zij mogen naar een soortgelijke olympiade in de Verenigde Staten. De derde prijs gaat naar het Bonhoeffer College in Enschede. Deze vijf leerlingen zullen in oktober hun project op een soortgelijke olympiade in Brazilië presenteren.
Daarnaast wonnen drie Nederlandse projecten nog een speciale prijs en drie andere kregen een aanmoedigingsprijs.

De prijzen werden uitgereikt door onder andere Albert de Vries (Tweede Kamerlid PvdA), Han Polman (Commissaris van de Koning in Zeeland), Harald Bergmann (burgemeester Middelburg) en Barbara Oomen (Dean University College Roosevelt).

In het internationale deelnemersveld werden vijf gouden medailles weggegeven: projecten uit Tadzjikistan, Bosnië en Herzegovina (tweemaal), India en Polen sleepten deze eerste prijs in de wacht.

Voor meer informatie: www.inespo.org.

Lees ook:Calvijn College 3e duurzaamheidsolympiade INESPO
Lees ook:RKBS Heidepoort en Edudelta College Goes winnen Onderwijsprijs Zeeland!
Lees ook:Gedeputeerde Van Beveren treedt af!
Lees ook:Gastje (14) zwaar gewond door ontplofte vuurwerkbom
Lees ook:Man dreigt met stalen pijp naar agenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>