BOEi: ton voor kerk Sint Anna ter Muiden!

Sint Anna ter Muiden_kerk blog
SINT ANNA TER MUIDEN – Sint Anna ter Muiden, een gotische kerk uit de 14de eeuw en een beeldbepalend monument in het gelijknamige stadje, wordt door het kerkbestuur overgedragen aan BOEi, een non-profit organisatie die zich inzet voor behoud van monumenten door herbestemming. BOEi heeft voor het behoud van de kerk reeds € 100.000 gereserveerd uit middelen van de BankGiro Loterij. Met aanvullende steun van fondsen en overheden hoopt BOEi in 2014 met de restauratie te kunnen starten en vervolgens zal een nieuwe, passende functie gerealiseerd worden zodat de kerk tot in lengte van jaren behouden kan blijven.

Op verzoek van de provincie Zeeland heeft BOEi twee jaar geleden een analyse van onder andere de herbestemmingsmogelijkheden van de kerk in Sint Anna ter Muiden gemaakt. Met name de kerktoren kampt met ernstig achterstallig onderhoud waardoor de kosten voor restauratie vele tonnen kost. Het is niet eenvoudig om tot een haalbaar plan te komen, maar gezien de grote cultuurhistorische waarde van de kerk wil BOEi graag haar expertise en middelen inzetten om het behoud van de kerk op lange termijn veilig te stellen. Na overdracht van de kerk aan BOEi kan er gestart worden met restauratie. Bij een herbestemming zal behoud van monumentale waarde uitgangspunt zijn. Voorlopig zal alleen het exterieur van de kerk en de begane grond worden aangepakt.

Noodzaak van herbestemmen

Er zijn grote veranderingen gaande in de monumentenwereld. Het jaarlijkse budget van het rijk voor het behoud van monumenten is de afgelopen jaren gezakt van 300 mln. naar 250 mln. en zal tot 2018 verder dalen naar 150 mln. Het is van groot belang dat monumenten, en dus ook kerken, nieuwe, renderende functies krijgen om de tekorten aan te kunnen vullen. BOEi streeft niet naar zo hoog mogelijke huuropbrengsten maar naar een haalbaar en passend plan waarmee de toekomst van het monument op lange termijn zeker gesteld wordt. Zonder voldoende inkomsten kan een object immers niet verzekerd en onderhouden worden.

Eerste stap: haalbaarheidsonderzoek
BOEi werkt bij herbestemmingstrajecten samen met het rijk en provincies en op lokaal niveau met eigenaren, gemeentes en belangenorganisaties. De eerste stap bij elke herbestemming is het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. In opdracht van een vijftal provincies heeft BOEi in 2011 haalbaarheidsonderzoeken gedaan naar de herbestemming van tien kerken, waaronder Sint Anna ter Muiden. Meerdere van de onderzochte kerken zitten inmiddels in een herbestemmingstraject en gaan een nieuw leven tegemoet als dorpshuis, restaurant, evenement- of bedrijfslocatie.

Lees ook:BOEi koopt kerk!
Lees ook:Pieter van Vollenhoven opent gerestaureerde Nieuwe Kerk Zierikzee!
Lees ook:Monumentensubsidie!
Lees ook:Restauratie kerktoren ‘s Heer Hendrikskinderen
Lees ook:Restauratie kerktoren ‘s Heer Hendrikskinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>