Patiënt moet toestemming geven voor uitwisseling gegevens!

adrz
Patiënten lopen het risico dat de medisch specialist, de huisarts en de apotheker na 1 januari 2015 hun medische gegevens niet meer kunnen uitwisselen. Alleen door nadrukkelijk toestemming te verlenen, kan de patiënt ervoor zorgen dat zorgverleners toegang houden tot medische gegevens van hun patiënten.
Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis raadt patiënten aan om toestemming te geven, omdat dan ook de huisarts en de apotheker beter in staat zijn hen te helpen. De toestemming kan worden gegeven op een speciaal formulier op de website www.zorgplazazeeland.nl. Deze website is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen het ADRZ, huisartsen, apothekers en Klaverblad Zeeland. In de centrale hal van de locaties Goes en Vlissingen kan een medewerker desgevraagd helpen met het inloggen op de computer.
Zorgportaal Huisartsen, verpleeghuisartsen en verloskundigen hebben via het zorgportaal van het ADRZ toegang tot medische gegevens van hun patiënten, die zijn opgeslagen in het ziekenhuisinformatiesysteem van het ADRZ. Het is een regionaal portaal; alleen zorgverleners in het verzorgingsgebied van het ADRZ hebben er toegang toe. Medische informatie mag alleen worden uitgewisseld binnen het behandelteam dat zich met de zorg van een patiënt bezighoudt. Dit zijn de huisarts, medische specialist, medisch consulenten, medebehandelaars, verpleegkundigen, fysiotherapeut of apotheker.
Zo’n behandelteam gaat er nu nog vanuit dat de patiënt het goed vindt dat de medische gegevens worden uitgewisseld. Maar volgens de nieuwe gedragscode Elektronische Gegevens In de Zorg is vanaf 1 januari 2015 toestemming vereist. Geeft de patiënt die toestemming niet of vergeet hij die toestemming te geven, dan zijn de medische gegevens niet meer uitwisselbaar voor de zorgverleners.

Lees ook:Patiënt moet toestemming geven voor uitwisseling gegevens!
Lees ook:Toestemming uitwisseling medische gegevens!
Lees ook:Huisarts doet 200.000ste verwijzing via Zorgportaal!
Lees ook:Fundusopie kan nu ook bij het Klinisch Chemisch Laboratorium ADRZ!
Lees ook:Huisarts doet 75.000ste verwijzing via Zorgportaal ADRZ!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>