Minder jongeren-opnames alcoholpoli ADRZ!

laat ze niet verzuipen
GOES – Het aantal opnames in 2014 van jongeren op de Zeeuwse alcoholpolikliniek in het ADRZ, Goes gedaald. Er werden 28 jongeren onder de 18 jaar binnengebracht met een alcoholvergiftiging. In 2013 waren dat er nog 32. “Een positieve ontwikkeling, het betekent dat ons werk effect heeft”, aldus Mischa Laeven, coördinator van de Zeeuwse Jeugd en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’.
Gemiddelde leeftijd De Zeeuwse Alcoholpoli in het ADRZ ging in 2012 van start. Al eerder is gestart met registreren van het aantal opgenomen jongeren met een alcoholvergiftiging. Ondanks een eerdere stijging in aantallen, is vorig jaar voor het eerst een daling waargenomen. 28 jongeren onder de 18 jaar werden in 2014 opgenomen met een gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar. De grootste groep opgenomen patiënten is tussen de 15 en 17, een tweetal patiënten was net 13 jaar. “Er is een lichte daling in aantallen, echter is het aantal jongeren dat is opgenomen, nog steeds te hoog,” zegt Aafke van der Hoop, orthopedagoog ADRZ. “We moeten aan de weg blijven timmeren. Alcoholvergiftiging is schadelijk voor jongeren, op korte en lange termijn. Het zorgt voor het overschrijden van (seksuele) grenzen, verkeersongevallen en agressiviteit. Ook kan teveel alcohol leiden tot geheugen-, leer- en concentratieproblemen en zelfs daling van het schoolniveau.” Aafke wijst op de belangrijke rol van ouders. “Ouders zijn degenen die regels stellen. Het is bekend dat jongeren van wie ouders alcoholgebruik verbieden, niet of minder drinken. Jongeren die pas op latere leeftijd beginnen met drinken, hebben ervaren dat je ook plezier kunt hebben zonder alcohol. Alcohol is voor hen niet vanzelfsprekend.”
Nazorg Alcoholpoli De nadruk bij de Zeeuwse alcoholpolikliniek bij het ADRZ in Goes ligt vooral op nazorg. Kinderarts Isabelle Boone en orthopedagoog Aafke van der Hoop proberen met de juiste nazorg op de alcoholpoli te voorkomen dat jongeren voor een tweede maal een alcoholvergiftiging oplopen. Het protocol ‘Voorkom alcoholschade bij jongeren’ wordt hierbij gevolgd om zo te kunnen zorgen voor een optimale acute opvang en voor een efficiënt nazorg- en begeleidingstraject.
Laat ze niet (ver)zuipen! De Zeeuwse samenwerking van gemeenten en partners waaronder het ADRZ, lijkt zijn vruchten af te werpen. Maar we zijn er nog lang niet. Gemiddeld drinken jongeren nog te vroeg, te veel en te vaak alcohol. De Zeeuwse jeugd- en alcoholaanpak ‘Laat ze niet (ver)zuipen’ kenmerkt zich door het integrale karakter ervan. Met een combinatie van maatregelen op het gebied van educatie en bewustwording, handhaving en regelgeving richt zij zich op het terugdringen van overmatig alcoholgebruik onder Zeeuwse jongeren. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.laatzenietverzuipen.nl.

Lees ook:8% jonger dan 12 jaar bij drinken eerste glas alcohol !
Lees ook:Blaasactie Laat ze niet (ver)zuipen!
Lees ook:Laat ze niet (ver)zuipen! op Film by the Sea!
Lees ook:Jonge indrinkers!
Lees ook:Meer acceptatie voor norm NIX18!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>