Meer acceptatie voor norm NIX18!

dronken puber

THOLEN – De gemiddelde leeftijd waarop jongeren vinden dat ze alcohol mogen drinken ligt op 17,5 jaar bij Zeeuwse 12 t/m 15-jarigen en op 17 jaar bij 16 en 17-jarigen. Daarnaast is het kennisniveau van de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik toegenomen onder zowel jongeren als hun ouders. De naleving van de verkoop van alcohol is bij commerciële horeca, slijterijen en supermarkten gestegen ten opzichte van 2014. Dit blijkt uit het draagvlakonderzoek onder Zeeuwse jongeren en ouders en uit het naleefonderzoek  onder alcoholverstrekkers. Beide onderzoeken zijn in april/mei 2016 uitgevoerd in het kader van de Zeeuwse Jeugd- en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’

Kennisniveau negatieve gevolgen

Er is steeds meer acceptatie ten aanzien van de NIX18 norm. Deze acceptatie is groter bij de jongeren tussen de 12 en 15 jaar, tweederde van hen is het eens met de leeftijdsgrens van 18 jaar. Ruim eenderde van de 16 en 17-jarigen is het eens met de leeftijdsgrens. Ook het binge drinken wordt door bijna alle jongeren als schadelijk gezien, maar één procent van beide groepen jongeren vindt het niet schadelijk.

Drinkgedrag

De gemiddelde startleeftijd waarop 16 en 17-jarigen voor het eerst alcohol dronk, is gestegen ten opzichte van 2011; van 14,5 jaar naar 15,1 jaar. Het merendeel van de jongeren drinkt meestal thuis alcohol met anderen of bij anderen thuis. Van de 12 t/m 15-jarigen krijgt 44% voornamelijk alcohol van de ouders, tegenover een kwart van de 16 en 17-jarigen. Daarnaast krijgt een kwart van de 16 en 17-jarigen de alcohol meestal in een café, snackbar of terras.

Kennis en houding van ouders

Ook onder ouders is het kennisniveau hoog. Bijna alle ouders  weten dat binge drinken altijd schadelijk is voor jongeren onder de 18 jaar. Ruim 8 op de 10 ouders denkt te kunnen voorkomen dat hun kind (veel) alcohol gaat drinken. 9 op de 10 ouders denkt ook dat met kinderen praten over alcohol ervoor zorgt dat zij verstandiger met alcohol omgaan. 54% van de ouders geeft aan 18 jaar als leeftijdsgrens te hebben tegenover 35% van de ouders die nog steeds geen leeftijdsgrens of een leeftijdsgrens van onder de 18 jaar hanteren. In vergelijking met 2013 kennen meer ouders in 2016 de activiteiten van Laat ze niet (ver)zuipen!, namelijk 57% in 2013 en 81% in 2016.

Naleefonderzoek

Het naleefonderzoek in alle 13 Zeeuwse gemeenten is uitgevoerd door mysteryshoppers die commerciële horeca, paracommercie, slijterijen en supermarkten hebben bezocht. Ten opzichte van 2014 zien we een stijging van de naleving onder commerciële horeca, slijterijen en supermarkten. Bijna de helft (47%) van de commerciële horeca leeft de regels voor de verkoop van alcohol na. In 2014 was dit nog 36%. Slijterijen en supermarkten scoren gemiddeld het best met bijna driekwart nalevers in 2016. In 2014 scoorden zij nog 64% en 63%. Alleen de naleving bij de paracommercie is gedaald ten opzichte van 2014. In 2014 scoorden zij 69%, nu hebben zij gezamenlijk een nalevingspercentage van 51%. Het betreft hier cijfers op Zeeuwse schaal. De resultaten van de individuele gemeenten verschillen op een aantal punten nogal van elkaar. Zo is er in de ene gemeente meer aandacht nodig voor alcoholverstrekking in de commerciële horeca, terwijl in de andere gemeente juist meer aandacht nodig is voor het schenken aan jongeren in sportkantines.

Conclusie

Ondanks de verbeteringen ten opzichte van het draagvlak van de leeftijdsgrens, het hoge kennisniveau van de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik en de stijging van de naleving door alcoholverstrekkers, zijn we er nog niet. Een verandering ten opzichte van de NIX18 norm vergt een lange adem. Daarom blijft een integrale inzet van ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ op het gebied van educatie & bewustwording, handhaving en regelgeving hard nodig.

Lees ook:Naleving alcoholregels!
Lees ook:NIX zonder ID!
Lees ook:NIX 18: een zaak van iedereen
Lees ook:Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!
Lees ook:Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>